Az új bio rendelet fanyar köszöntése

2022. január 1-jétől merőben új jogszabályi környezetben lehet biogazdálkodni az Európai Közösségben; a szakmai változásokról részletekbe menő tájékoztatást nyújtunk, illetve nyújtottunk a Biokultúra újságban és a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. hivatalos közleményeiben.

Murphy törvénykönyvében megfogalmazott virslielv: „Aki szereti a virslit és tiszteli a törvényeket, ne nézze végig, hogyan készülnek” fokozottan érvényes erre a jogalkotási folyamatra.

Mi láttuk, miként készült. Az első új jogalkotási szándékot egy évek óta az ökológiai gazdálkodással foglalkozó EU bürokrata elejtett mondata jelezte, amely szerint ő nem érti a hatályos (834/2007 és a 889/2008) rendeleteket, miközben kétszázötvenezer gazda értette és alkalmazta, mintegy 10 millió hektáron, évenként jellemzően 10%-os növekedést felmutatva. Ezután indult egy társadalmi egyeztetés, amely eredményeként „meglepő” eredmény született: az EU polgárai szeretnék, ha a biotermékek megbízhatósága növekedne. Ki ne szeretné? Erre alapozva indult a jogalkotás, amely talán végül egyetlen ilyen eredményt sem tud felmutatni, miközben tagállamok rengeteg szakembere, társadalmi szervezetek, EU bürokraták, tanúsító szervezetek munkaórák millióit fordították rá és a közismert „bio célokkal” szemben repkedtek millió kilométereket stb. Meggyőződésem, hogy kezdetben a biogazdálkodás ellenfelei vezették az EU jogalkotóinak a tollát, amelyet szerencsére a végére kicsavartak a kezükből!

Félreértés ne essen, a biogazdálkodási jogszabályok nélkülözhetetlenek és alapvetően védik a biogazdálkodókat, a biogazdálkodás tisztaságát. E sorok írója már akkor is biogazdálkodott, illetve a biogazdálkodás közéletében dolgozott, amikor még nem léteztek EU, főként nem hazai bio jog­szabályok. Ekkortájt mindenki a saját kedve szerint állította bármilyen termékről, hogy az bio, például volt, akinek ennyi volt az előírása: „Biotermék az, ha valaki fele annyi műtrágyát használ, mint szeretett volna”. Abszurd helyzetek voltak, a fogyasztók megtévesztése, az átverések, a valódi biogazdák versenyképességének gyengítése jellemezte a kort, amely káoszban szinte pillanatok alatt rendet tett a 2092-es EU bio rendelet 1991-es megjelenése; ettől kezdve büntethető jogsértés lett az öko, bio stb. jelölés jogtalan használata. Ez a rendelet közel 19 éven át védte a biogazdálkodást és vitathatatlan, hogy a több, mit 50 módosítás széttörte, amely szükségessé tette lecserélését. Erre 2009-ben került sor, és az egy helyett immár három jogszabály született. Most, 2022. január 1-jével ezeket a fiatal jogszabályokat cserélik le; az eddig megjelent új bio jogszabályok száma 19 db (!), de még lesz pár. Egy-két elemet leszámítva semmivel sem jobb az új szabályozás, mint az előző volt, de szerencsére alapvetően rosszabb sem lett: a biogazdálkodás töretlenül folytatódhat!

A lezárult (?) jogalkotás talán egy fontos pozitívuma, hogy a folyamat során a mi agrártárcánk végig a (magyar) biogazdák oldalán állt, nem ritkán a leszavazott oldalon találva magát, de néha komoly eredményeket elérve.

Áldott Karácsonyt és BBÚÉK (Boldog Bio Új Évet Kívánok)!

Dr. Roszík Péter alelnök
Magyar Biokultúra Szövetség
(Biokultúra 2021/6)