,

Az új KAP-ra még 2023-ig várni kell

Az EU Miniszterek Tanácsa, az EU Parlament és a Bizottság a horvát elnökség végén megállapodtak abban, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) reformját két évvel elhalasztják. Az új KAP-ról eredetileg 2020-ban kellett volna megállapodni és 2021 elején kellene hatályba lépnie.

Az utóbbi két évben a reformmal kapcsolatban a vitáké volt a főszerep. Az új KAP-ba beillesztett európai zöld megállapodással, valamint az annak a középpontjában álló a „termelőtől a fogyasztóig” stratégiával az új EU Bizottság ambiciózus célokat tűzött ki magának (50%-kal kevesebb rovarirtó használat, 25%-os szintet elérő biogazdálkodás), amelyek messze meghaladják a korábbi KAP-ot.

A viták során több tagállam, köztük Németország is, megpróbálta enyhíteni a már meglévő néhány reformjavaslatot, ezért egyre több és több hang támogatta a reformokkal kapcsolatos megbeszélések újbóli megkezdését, melynek következtében a következő KAP-időszak 2023-tól 2027-ig terjedne. A folytatódó egyeztetések során kiderül majd, hogy az EU országai megragadják-e a változtatásban rejlő lehetőségeket, vagy megpróbálják majd enyhíteni a Bizottság termelőtől a fogyasztóig stratégiáját és a KAP-ot csak minimális szinten megreformálni, megújítani. Nagyon valószínű azonban, hogy a fenntartható reformok iránti társadalmi nyomás tovább növekszik majd.

Az új KAP életbe lépéséig minden az eddigi gyakorlat szerint működik tovább, a következő két évben a mezőgazdasági támogatásokra rendelkezésre álló források továbbra is nyitottak lesznek.

https://organic-market.info
(Biokultúra 2020/4-5)