Az USA-ban is véget érhet az atrazin felhasználása

Az Egyesült Államok területén a környezetbe kerülő atrazin mennyisége elérte azt a szintet, mely már a legtöbb élőlényre – emlősökre, madarakra, hüllőkre és kétéltűekre egyaránt – jelentős mértékű, káros hatást gyakorol – derült ki az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) frissen kiadott kockázatelemző jelentéséből. Az EPA megállapításai nyomán a termék használatának oly mértékű korlátozása várható, mely az USA-ban is végleg kiszoríthatja az atrazint a gyomszabályozásra használt szerek közül.

Az atrazin hormon-diszruptor hatása jól ismert, születési rendellenességekkel és rákos megbetegedésekkel egyaránt kapcsolatba hozható. Felszíni, felszín alatti és ivóvízkészleteket is szennyezetté tesz. Az Európában már betiltott vegyületből évente mintegy 32 000 tonnát használnak fel az Egyesült Államokban, ezzel a második helyen áll a legelterjedtebb növényvédő szerek listáján. A vízben kimutatható atrazinszint egyértelműen békák és más kétéltűek pusztulásához vezethet, hozzájárulva a populációk létszámának erőteljes visszaeséséhez az USA teljes területén. Több tanulmány is rámutat arra, hogy az atrazin feminizálja és kémiai úton meddővé teszi a hím békákat.

– Akiket foglalkoztat az élővilág, az emberek és a környezet sorsa, mind átérzik a probléma súlyát – fogalmazott Nathan Donley, az amerikai Biodiverzitás Központ munkatársa.

– Ha már a kormány illetékesei is elismerik, hogy a patakok és folyók vizének szennyezettsége a békák és más állatok teljes kipusztulásához vezet, akkor azt hiszem, joggal aggódhatunk. Mennyi állatnak kell még elhullania ahhoz, hogy mi is azt tegyük, amit Európa 12 éve meglépett és betiltsuk az atrazin használatát?

Az EPA egy felülvizsgálati folyamat keretében készítette el új jelentését. Azt vizsgálták, mennyiben befolyásolják a vegyszer használatának megítélését az utóbbi időben napvilágot látott tudományos publikációk. A jelentés kiértékelését követően születik döntés arról, használatban maradhat-e az atrazin az USA-ban további 15 évre.

http://sustainablepulse.com
(Biovilág hírei, Biokultúra 2016/2-3)