Az „üzleti titok” többé nem mentség

Vytenis Andriukaitis announced the decision

Az Európai Unió Bírósága úgy döntött, hogy a levegőbe, vízbe, talajba és a növényekre kijuttatott biocidek esetében az „üzleti titok” nem mentség az információk eltitkolására. A Greenpeace és az Európai Pesticides Action Network (PAN) a Bíroság elé vitte az ügyet, amikor a glifozát hatóanyagról kért dokumentációnak csupán egy részét kapták meg, a többi információhoz a gyártó cég védelmében – szellemi tulajdon lévén – nem lehet hozzáférni, mivel az bizalmas információkat tartalmaz a glifozát összetételéről és gyártásáról.

Ezzel párhuzamosan a méhek védelmével foglalkozó hollandiai szövetség is egyes növényvédő szerek kereskedelmi engedélyével kapcsolatos információkat kért a hatóságoktól. De ők is ellenállásba ütköztek és a környezeti hatásokkal kapcsolatos kért dokumentumoknak kevesebb, mint a felét kapták csak meg. Mind a gyártó Bayer cég, mind a méh védelmi szövetség elégedetlen volt az információcserével.

Az Európai Unió Bírósága által hozott ítélet szerint az ilyen jellegű információkhoz való hozzáférés megtagadása ellentétes az EU átláthatósági célkitűzéseivel. A Greenpeace EU élelmiszerpolitikai igazgatója szerint minden, a növényvédő szerek veszélyeiről szóló dokumentációt hozzáférhetővé kellene tenni az interneten.

Forrás: www.euractiv.com
(Biokultúra 2016/6)