Bemutatkozik a 2022. évi Országos Bio Borverseny két nyertes borászata

A Biokultúra 2022/4-5 számában beszámoltunk arról, hogy idén 19 biobor kapott aranyérmet Debrecenben. E lapszámunkban a díjazottak közül ketten mutatkoznak be: a Horváth Borászat Sopronból és a Szászi Birtok.

Horváth Borászat

A 2022. évi Országos Bio Borverseny végeredménye alapján vörös borok kategóriában a Horváth Borászat (Sopron) 2017-es évjáratú Soproni Cabernet Franc-ja lett csúcsbor. Horváth Imre az alábbiakban mutatja be borászatát.

Horváth Imre a nyertes borával

Horváth Imre a nyertes borával

„Érték a mérték”

E jelmondatunk megmutatkozik a szőlőtermesztéstől indítva a borkészítésen át minden tevékenységünkön.

A családi gazdaságba beleillő közel 3 ha területen gazdálkodunk: a Fertő parton, a Balfi dűlőkben, a Virágvölgyben és a Harkai dombokon. A szakma szeretete Édesapámtól ered, aki nagy alázattal művelte a szőlőt és készítette a bort. Soproniként mindig is úgy éreztem, hogy a szőlővel és a borral kell foglalkoznom, így ennek folyamata most már 40 éves múltra tekint vissza.

Első szőlőterületem a szakcsoportban művelt Pinot noir fajta volt, melyből vörösbort, rosét és fehér bort is készítettem. Ez a fajta azóta is a kedvencem.

Az évek során növekvő területeken egy nagy elhatározással 2011-ben újratelepített fajtákkal, bio művelésbe kezdtünk.

A filoxéria vész előtt (1875-ig) jellegzetes soproni fajták Furmint és Sárga muskotály telepítése mellett világfajták Merlot, Cabernet franc, újdonságként Syrah, illetve különlegesként Viognier is sorra kerültek. A meglévő Pinot noir, Kékfrankos, Cabernet sauvignon szőlőterületekkel 2020-tól bio művelésre álltunk át. Ültetvényeinken 6-8 rügyes terheléssel „Gyot” művelésmódot alkalmazunk.

Borospincénkben és borkóstoló helységünkben 5-30 fő részére, akár 10 féle borból tudunk borkóstolót tartani, előzetes egyeztetés alapján. Igény esetén hidegtál is kérhető a ropogtatni valók mellett.

Hagyományos tölgyfa, akácfa hordós és kóracél tartályban érlelt borok kerülnek palackba, illetve folyó borként értékesítésre.

A folyamatos fejlődés igénye, az egyre magasabb minőség elérése érdekében szakmai képzéseken vettem részt. Tanulmányaim: borkollégiumi alap- és közép tanfolyam, nemzetközi borbírálói végzettség, szőlész-borász szakmérnöki másod­diploma, melynek eredményeként született a Corvi­nus cuvée vörös borunk (legutóbb Merlot és Cabernet franc fajtákból).

Célunk a kiváló minőség, a folyamatos fejlődés, az új ötletek megvalósítása, elnyerve a borfogyasztók elégedettségét.

Az ökogazdálkodás elindítása már korábban megfogalmazódott bennem, melyet kipróbáltam a kerti gyümölcsösben, csemegeszőlőben, ahol működött. Az AKG (Agrár-Környezet­gazdál­kodási) programban, már kezdetektől részt vettem, de még ennyi vegyszerrel sem akartam terhelni a szőlőt, ezért tovább kerestem a lehetőségeket és így jutottam el a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.-hez.


Szászi Birtok

Az idei borversenyen a Szászi Birtok olasz rizlingje érdemelte ki a Magyar Borakadémia különdíját. Szászi Imre így mutatja be borászatát: „Talán nincs is szebb annál, mint amikor az ember egy történelmi borvidéken a szőlővel együtt élve készíthet borokat, ahol minden kortyban a terroir mesél.”

(A felvételen Szászi Imre és fia.)

A Szászi Birtok az ország egyik első minősített bio szőlőbirtoka. 22,5 hektáron gazdálkodunk a Badacsonyi borvidéken. Területeink a Szent György-hegy déli lejtőin, Szigligeten, a Hajagoson és Lesencetomajon helyezkednek el.

Filozófiánk egyszerű, mint a tájhoz fűződő viszonyunk: értékállót és szépet alkotni, a környezetünk maximális tiszte­letben­tartásával. Éppen ezért vagyunk elkötelezett hívei a biogazdálkodásnak és a fenntartható birtokfejlesztésnek. Célunk, hogy természetközeli műveléssel, a környezet etikus használatával, hagyományos és modern borászati technológiák alkalmazásával évjárati sajátosságokat megmutatva meséljük el folyékonyan a világnak ezt a kis szegletét.

Szőlőfajták: Olaszrizling, Szürkebarát, Kéknyelű, Ró­zsa­kő, Zeus, Zenit, Furmint, Cserszegi Fűszeres, Ottonel muskotály, Hárslevelű, Csókaszőlő, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pinot Noir.

Talaj: Szent György-hegy: apró bazaltos, agyagbemosódásos pannon erdőtalaj; Szigliget: gejzírtevékenységből eredően aprózódott bazaltoid, agyagbemosódásos pannon erdőtalaj; Hajagos: bazaltoid kőszórásos barna erdőtalaj; Lesencetomaj: dolomit alapkőzeten barna rendzina.

Művelés: a kezdetektől bioművelést folytatunk. Szerencsére szomszédaink is ezt az irányt követik, így együtt gondoskodhatunk arról, hogy az otthonunkat adó hegy még sokáig remek minőségű szőlőt teremjen. Egyre többen vannak azok is, akik értik és értékelik ezt a művelési módot, illetve tudják, hogy ez nem az eszközöket, inkább a munkamódszert jelenti: az egész művelésen keresztül ható szemléletet, kevesebb, de biztosabban fenntartható termést, magasabb minőségű szőlőt. A szőlőt tehát kíméletes eszközökkel védjük meg, és ennek megfelelően is dolgozzuk fel. Nem használunk felszívódó növényvédelmi szereket, legfőbb eszközeink a lombtrágya, a narancsolaj és a kén. Kézzel metszünk, kézzel szüretelünk, a szőlőt az első rügyfakadástól kísérjük a palackozásig.

Család: mindketten a környékről származunk – a feleségem tapolcai, én szigligeti születésű vagyok. Mindig is közel állt hozzánk ez a vidék, itt kirándultunk, szüreteltünk; a feleségem családjának itt volt présháza. A Szent György-hegy számunkra még mindig azért a vadságért és romantikáért csodálatos, amiért fiatalon megszerettük. Ugyan már közel sem annyira rejtett kincs, mint amilyennek sokáig tartottuk, örülünk, hogy meg tudjuk osztani a csodáját másokkal is – még ha csak távolról, egy pohár bor erejéig is.

1999-ben építettük fel itt a családi házunkat és újratelepítettük a szőlőt a hozzá tartozó két hektáros területen.

Pár év múlva ez a szőlő termőre fordult, mi pedig a legjobb tudásunknak megfelelően próbáltuk a borokkal elmesélni a terület történet. Később aztán bővült a család, és apránként bővültek a területek is. Ehhez persze mindkettőnkre szükség volt. Örülök, hogy annakidején a feleségem annyira bölcs volt, hogy előre látta: ha a szőlőhegyen építjük fel a házunkat, akkor a bioműveléssel a jövőnek, a gyerekeinknek gazdálkodunk!

(Biokultúra 2022/6)