,

Beszámoló a 28. Biodinamikus Téli Találkozóról

2019. január 19-20-án tartotta a Biodinamikus Közhasznú Egyesület az egyre szélesebb kört vonzó, így sokak által várt Biodinamikus Téli találkozóját. Idén is, mint eddig minden évben, Gödöllőn, a Szent István Egyetem kollégiumának Gorka termében került megrendezésre a két napos, ingyenes rendezvény.

A szombati és vasárnapi előadások tematikája az Egyesület honlapján december közepe óta elérhető volt, így az érdeklődők időben tájékozódhattak a két nap témáival kapcsolatban.

A program összeállításában az idei év eseményeinek összefoglalása, illetve értékelése, tovább gondolása kapott helyet. Új témaként a Waldorf iskolákban kötelező tantárgyként jelenlévő kertművelés oktatás bemutatását emeltük be a szakmai előadások közé. Ehhez kapcsolódóan a hazai Waldorftanár-képzés palettáján még csak rövid ideje szereplő, kertműveléstanár-képzés is bemutatásra került. Az idei év tanfolyamán a pedagógiai téma fókuszba kerülését a gazdaságokban komoly nehézségként megjelenő generációváltás problematikája indokolta. Ennek tükrében a tanfolyam első napjának alcíme: „Képzés és oktatás biodinamikus szemléletben”.

A mindenkori cél, hogy fontos, sokakat érintő témákkal foglalkozzunk s az éppen aktuálisat helyezzük bele egy már megszokott napirendbe, így a reggeli kezdés az aktuális témához kapcsolódóan Mezei Mihály a Biodinamikus Közhasznú Egyesület elnöke a fiatal és idős nemzedékek kapcsolatának jellemzőiről szóló Rudolf Steiner előadásból tartott felolvasást és elemzést.

Első meghívott előadónk dr. Márai Géza, nyugalmazott egyetemi docens egyben a Magyar Biokultúra Szövetség vezetőségének tagja: Eredmények és kihívások a biogazdálkodásban címmel tartott előadást. A problémák és feladatok mellett az elmúlt év örömteli tendenciájára hívta fel a figyelmet, mely szerint egyre többen térnek át hazánkban az ökológiai gazdálkodásra. Így hamarosan az ellenőrzött ökológiai művelésbe vont területek nagysága eléri a 300 000 hektárt. Aggasztó viszont a világban egyre nagyobb mennyiségben megjelenő génmódosított vetőmagok, takarmányok és emberi fogyasztásra kínált élelmiszerek elterjedése. Márai tanár úr kiemelte, hogy a biodinamikus mozgalom az ökológiainál is szigorúbb minőségellenőrzés mellett, a lelki-szellemi elköteleződés erejével vált eddig is és válhat a jövőben is a legmagasabb minőségű és a legbiztonságosabb élelmiszerelőállítási móddá.

A következő előadó Mezei Katalin Waldorf tanár volt. A Waldorf iskolai természetrajz kapcsolata a kert és mezőgazdasággal című előadásban a Waldorf iskola első öt évfolyamában tanuló gyermekek aktuális helyzetéről, az információs, városi kultúra okozta nehézségek leküzdésének feladatairól hallottunk mély, sok éves tapasztalaton alapuló, rendkívül tanulságos előadást. A problémák felvetése mellett a Waldorf pedagógia nyújtotta válaszokból is hallhattunk gondolatébresztő, szép és reményt keltő példákat.

A következő előadásban Csécs Mónika a Waldorf Kertésztanár-képzés szakmai vezetője mutatta be az eddigi két végzett évfolyam kísérése, irányítása alatt szerzett tapasztalatait. Ezzel összefűzve saját 18 évet felölelő kertésztanári élményeiről is érzékletes bemutatót tartott. Az ebédszünet után, a délutáni program csoport munkával folytatódott. Az egyik csoport Csécs Mónika vezetésével tájmegfigyelésen vett részt, míg a másik csoport Szinger Zsófiával euritmiázott. Ezt követően három waldorf iskolai kertésztanár kolléga – Czeller Éva Nemesvámosról, Meiszterné Kapisinszky Dóra Tökről és Terdi Panka Óbudáról mutatkozott be és osztotta meg élménygazdagon tapasztalatait a mai 12-14 éves korosztály kertműveléshez fűződő viszonyáról.

A szombati programot Gulyás Judit, a Natura-Sophia Kft. ügyvezetője zárta. Előadásának címe: Növényi szubsztancia a tubusban – A Dr. Hauschka kozmetikumok különlegessége, antropozófiai megközelítésben. A hallgatóság megismerhette a Wala gyógyszerészeti gyár, illetve a Dr. Hauschka kozmetikai termékek rövid történetét, érintve Dr. Rudolf Hauschka kutatási eredményei közül a legfontosabbakat. Néhány termék bemutatásra is került, ennek kapcsán összehasonlíthattuk különböző márkák hasonló összetevőjű kozmetikumait a Dr. Hauschka minőséggel. A tapasztalat magáért beszélt.

Vasárnap reggel folytatódott a megkezdett Rudolf Steiner előadás felolvasása, értelmezése Mezei Mihály által. Második programpontként a 2018 szeptemberében a Biodinamikus Közhasznú Egyesület gondozásában megjelent Manfred Klett előadásaiból összeállított Alapelvek a Biodinamikus Permetező és Komposztoltoltó preparátumok használatához című könyv bemutatása történt, majd a biodinamikus irodai ügyelet és az ehhez kapcsolódó feladatok, tervek ismertetése.

A fenti témához szorosan kapcsolódott Mezei Mihály összefoglalója a hazai és a külföldi biodinamikus, illetve Demeter eseményekről, a jelenlegi helyzetről, a fejlődés lehetőségeiről. Itt kapott helyet az üzemfejlődési beszélgetés témája is.

Az ebédszünet ideje alatt kötetlen szakmai beszélgetés és preparátum börze folyt, amit az előző naphoz hasonlóan csoportmunka követett.

A délután fennmaradó részében az elnökség tagjainak koordinálásával fórumbeszélgetésre került sor a gazdaságok jövőjét érintő generációváltás témakörében. A nap végén az Egyesület elnökének rövid záró gondolatai után énekszóval búcsúztak el egymástól az egybegyűltek. Így zárult a 28. Biodinamikus Téli Tanfolyam Gödöllőn.

Treiber Gabriella
(Biokultúra 2019/1-2)