Bio alapanyagok a békési Gólyafészek bölcsőde étkeztetésében

A Békés és Környéke Biokultúra Egyesület legfontosabb feladata az ökológiai gazdálkodás népszerűsítése mellett, hogy segítsen embertársainknak környezetük, táplálékuk vegyi, biológiai és egyéb környezetidegen anyagokkal történő terhelésének csökkentésére irányuló ismertek átadásával nyílt előadásokon, bemutatókon.

A Gólyafészek bölcsődében két gondozási egységben 48 gyermeket tudnak fogadni. A gyermekek egészségének megőrzésére és egészségfejlesztésük érdekében 2014 tavaszán városunkban először, de a megyében is másodikként egy sószobát is kialakítottak intézményükben. A 6 négyzetméternyi sófal egészségre gyakorolt hatását egy sóhomokozó vásárlásával tovább fokozták. A száraz sóterápia erősíti az immunrendszert, ajánlott allergiás megbetegedések esetén is. A felsőlégutakra gyakorolt jótékony hatását rendszeresen, a heti beosztásnak megfelelően élvezhetik a gyermekek.

A bölcsőde saját főzőkonyhával rendelkezik, mely megfelel az HACCP rendszerben foglaltaknak. 2015. november 23-án a NÉBIH ellenőrzés alkalmával a 83%-os (jó) minősítést kaptuk.

Egyesületünk és a békési Gólyafészek Bölcsőde között jó kapcsolat van, közös célunk, feladatunk felhívni embertársaink figyelmét az egészséges életmódra.

A bölcsőde vezetője érdeklődéssel hallgatta beszámolómat a „Kezünkben a jövő” című konferenciáról (2016. február 25.) és a „Nemzeti akciótervről az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért (2014-2020)”. A Nemzeti Akcióterv 6. Cselekvési Programja: Az ágazati szereplők közötti együttműködés, valamint a teljes termékpályák és rövid élelmiszerláncok fejlesztése, 2020-ra a közétkeztetésben, az oktatási, szociális és egészségügyi intézményekben bio alapanyagok felhasználása legalább 30%-ban legyen.
Egyesületünkben több tagtársunk ellenőrzött ökológiai gazdálkodást folytat. A gazdák vállalták, hogy termékeiket szokványos áron értékesítik, mert az intézmény fenntartó nem tud bio felárat fizetni. A bölcsőde vezetőjével és élelmezésvezetőjével közösen határoztuk meg a bio alapanyagok alkalmazásának időszakát. A választás egyik fontos szempontja volt, hogy szeptember és november között többféle bioterméket tudnak biztosítani a termelők. A biotermékek átvételi jellemzőit előzetesen ismertetve szállítottak a gazdák.

Kisgyermek étkeztetésbe bio alapanyagot szállító gazdaságok

(A gazdaságokat a Bio­kontroll Hungária Nonprofit Kft. ellenőrzi és tanúsítja)

 • Dimák János Orosházán 1998 óta 18 hektáron végez ellenőrzött biogazdálkodást. A terület öntözhető. 3-4 hektáron zöldséget, 14-15 hektáron gabonát termeszt, fél hektáron gyümölcsös kertje is van. A zöldséges területen paprikát, burgonyát, káposztát, karfiolt, kelkáposztát, brokkolit, vöröshagymát, lilahagymát, fokhagymát, sárgarépát, uborkát, főzőtököt, sütőtököt, dinnyét, gabonafélék közül tönkölybúzát, csemegekukoricát minden évben termel. Gyümölcsösében alma, körte, szilva, cseresznye, meggy, őszibarack, kajszibarack terem.
 • Major Pál csorvási biogazda régóta végez ökológiai zöldség- és gyümölcstermesztést. A 2300 m2-es házkörüli kertben a szamócán kívül málnát, fekete szedret, sárgadinnyét, szőlőt, diót, cseresznyét, almát, körtét, szilvát, birset, naspolyát, mogyorót, zöldséget (spárgát, babot, hagymát) termeszt.
 • Budai László 1983 óta végez biogazdálkodást békési kiskertjében. Zöldségfélét (vöröshagyma, fokhagyma, burgonya, zöldborsó, paprika, paradicsom, uborka, sütőtök), továbbá gyümölcsöt (dió, cseresznye, alma, körte, meggy, ribiszke, málna, földieper) termeszt. A gyümölcsökből befőttet és aszalványt, uborkából savanyúságot, paradicsomból levet készít.
 • Csávás István fiatal biogazda, 2012-től folytat ellenőrzött ökotermelést köröstarcsai, illetve mezőberényi zárt­kertjeiben, mérgező vegyszerek, műtrágyák nélkül. Szántóföldi zöldségeket közel két hektáron, gyümölcsöket bő fél hektáron termel. 2014-től a területek ökológiai minősítésűek. A termést családi segítséggel feldolgozzák, abból levet, illetve hidegen sajtolt étolajat készítenek a kis présműhelyükben.
 • A Lipiliszt Kft. évek óta teljes kiőrlésű liszteket készít kőmalmukkal. Magyar termelőktől vásárolják a gabonát. A programhoz adományként biztosította a lisztet. A liszt felhasználáshoz gyakorlati tanácsokkal látta el a szakácsnőt.
 • Vereckei Kft. A programban való részvételre szívesen mondtak igent, mert a Vereckei Kft. a hagyományos rizs mellett nagy hangsúlyt fektet a biotermékek előállítására is. Ennek oka nem csupán az, hogy véleményük szerint fontos a jövő generációjának a megfelelő minőségű vegyszermentes élelmiszer biztosítása, hanem az ökológiai lábnyom méretét is befolyásolhatják. Úgy vélik, ha a gyerekek már korán megismerkednek ökológiai gazdálkodással és az innen származó termékekkel, számukra már természetessé válik ez a gazdálkodási forma. Az étkeztetéshez szükséges biorizst a cég adományozta.
 • Agrosprint Kft. A vállalat 2003 óta elkötelezett a bio­alapanyag-feldolgozás iránt. A biotermékeik nyersanyagbázisát Magyarországon termesztett zöldségek képezik. Idén a BIO Sprint Natura prémium minőségű gyorsfagyasztott termékcsalád piaci bevezetésével járul hozzá a lakosság jólétéhez, illetve egészséges életvitelének támogatásához. Gyorsfagyasztott bio karfiolt, brokkolit és zöldborsót adományoztak a kisgyermekek étkeztetéséhez.

 2016. szeptember 26-án szülői értekezleten bemutatkozott egyesületünk, Major Pál, Dimák János, Csávás István és a Vereckei Kft. A szülők érdeklődve hallgatták a gazdák bemutatkozását, ezután biotermék kóstolóra hívtuk meg őket. A heti étlapon megjelölésre kerültek a bio alapanyagok.

A gazdák a felkínált szokványos nagykereskedői árat elfogadták. A beszállított bio alapanyagokból a bölcsődére jellemző ételek készültek, figyelembe véve az érvényben lévő kisgyermek étkeztetésre vonatkozó szabályokat. Az élelmezésvezető és a szakácsnő szakmai kihívásként tekintett az új alapanyagok bevezetésére.

A bio alapanyagok felhasználásának aránya nem érte el a 30%-ot. A kisgyermekek étkeztetésében jelentős részt képviselnek a tej és tejtermékek. Bio tejet és tejterméket nagykereskedőtől lehetett volna vásárolni, jóval magasabb áron, mint a szokványos termékeket. Az intézmény fenntartónak a magasabb ár megfizetésére nem volt forrása.

Reméljük, hamarosan megvalósul a Nemzeti Akcióterv 6.3. intézkedése az ökológiai gazdaságból származó termékek helyi piacra és közintézményekhez való eljutásának ösztönzése, pl. ökotermékek bevonása, illetve magasabb aránya az oktatási, szociális és egészségügyi intézmények közétkeztetésébe.

Az év első hónapjában Major Pál tagtársunk kérte vetésterve összeállításához, hogy érdeklődjem meg a bölcsőde vezetésétől idén milyen zöldségre és gyümölcsre lenne szükségük. A kisgyermek étkeztetésben salátát, retket, új hagymát, karalábét, burgonyát, kelkáposztát, káposztát, meggyet, egrest, zöldborsót, zöldbabot, hagymát, lilahagymát, paprikát, paradicsomot, céklát, zellert, sárgarépát, petrezselymet, karfiolt, brokkolit, csemegekukoricát, sütőtököt, almát, szilvát, körtét használnak fel.

A biogazdák 2017-ben is szállítanak bio burgonyát, dióbelet, tavasztól friss zöldséget és gyümölcsöt. A gyorsfagyasztott brokkolit, karfiolt, zöldborsót továbbra is adományként kapja a bölcsőde.

Békésen, az ország olyan térségében élünk, ahol magas a munkanélküliség. A biogazdálkodás iránt érdeklődők alapelveket, mesterfogásokat tanulhatnak tapasztalt biogazda tagtársainktól, az ökológiai gazdálkodás iránt elhivatott emberektől.

A Nemzeti Akcióterv megvalósítása számos előnnyel járna (részlet a Nemzeti Akciótervből)

 • Munkahelyteremtéssel, hiszen az ökológiai gazdálkodás több munkaerőt igényel/nagyobb élőmunka igénye növeli a foglalkoztatottságot.
 • Külső inputanyagokban extenzív, tudásban intenzív sajátosságai miatt a helyi kis- és közepes gazdasági vállalkozások fejlesztésének irányába hat.
 • Ösztönzi a helyi és hazai piac megerősödését.
 • A rendelkezésre álló tájba illő tájfajtáink, védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajtáink megőrzésével.
 • A mezőgazdasági eredetű környezetterhelés csökkentésével, a vízkészlet, talaj, élővilág, természeti értékek és kultúrtáj megóvásával.
 • A lakosság számára egészséges és biztonságos élelmiszerek biztosításával: a növényvédő szermaradéktól mentes, biológiailag aktív alkotókban gazdag élelmiszerek javíthatják a magyar népesség rossz általános egészségi állapotát.
 • Az ország GMO mentességében kulcságazatként játszik szerepet.
 • Hozzájárulhat az elveszett hazai piacok visszaszerzéséhez, új külföldi piacok meghódításához, hiszen a biotermékek fogyasztása világszerte növekszik.

Ahogy a Nemzeti Akcióterv 6. Cselekvési Programjában (Az ágazati szereplők közötti együttműködés, valamint a teljes termékpályák és rövid élelmiszerláncok fejlesztése) megfogalmazásra került: „A Cselekvési program célja a termelők közötti és a termelői-értékesítő hálózatok létrehozása és erősítése, így a termelők a piaci igényekhez jobban illeszkedő termékeket tudnak előállítani, valamint több információ és lehetőség kínálkozik a hazai értékesítésre. Az ökotermékek/nyersanyagok egymásra találása – a kiépült hálózatoknak köszönhetően – a feldolgozottsági szint növeléséhez szintén hozzájárulhat. További cél a termelői-fogyasztói hálózatok, fórumok és értékesítési közösségek kialakításának és működésének ösztönzése, amely jelentős mértékben hozzájárulhat az ökológiai gazdálkodásból származó termékek népszerűsítéséhez is. A fogyasztó közvetlenül győződhet meg arról, hogy mit is jelent a gyakorlatban az ökológiai gazdálkodás, milyen folyamatokon megy keresztül az általa elfogyasztott ökoélelmiszer, kérdéseit közvetlenül a termelővel vitathatja meg.”

Jó lenne, ha Békésen és környékén új biogazdaságok jönnének létre, amelyek nemcsak a Gólyafészek Bölcsődébe tudnának bio alapanyagot szállítani ételek készítéséhez!

Sikeres munkát kívánunk mindazoknak, akik szeretnének bio alapanyagokat bevonni a közétkeztetésbe! Kérdéseikkel, bizalommal fordulhatnak hozzánk!

Csarnai Erzsébet elnök
Békés és Környéke Biokultúra Egyesület
Zseák Lászlóné bölcsődevezető
Békési Gólyafészek Bölcsőde
(Biokultúra 2017/2-3)