Bio dísznövények növekvő piaca

A bio dísznövények egyelőre nem általánosságban ismertek a vásárlók között, azonban piaci szerepük és jelentőségük folyamatosan növekszik. Az agrárpiaci elemzéseket készítő Agrárpiaci Információs Társaság (Agricultural Market Information Company, AMI) adatai szerint Németországban jelenleg a dísznövények mindössze 1,7%-át termelik organikusan. Ez a piaci terület azonban folyamatosan növekszik, mivel egyre több vállalat kezd ökológiai termelésbe, illetve alakítja át az eddigiekben alkalmazott technológiát az ökológiai termelés gyakorlatának megfelelően.

A fogyasztói körök egyre tájékozottabbak afelől, hogy a hagyományosan termesztett és megvizsgált dísznövények többsége számos növényvédőszer-maradványt tartalmaz, erre válaszul a termelők és kiskereskedők is egyre nyitottabbak arra, hogy fenntartható és környezetbarát termesztésű virágokat kínáljanak vásárlóiknak.

E külső nyomás nélkül is egyre intenzívebb érdeklődés mutatkozik az ökológiai termesztésű dísznövények iránt, mivel a városi kertészkedés is egyre népszerűbb. Számos reklámkampány is formálja a fogyasztók gondolkodását. Németországban eleinte csak közvetlenül a termelőknél, illetve a faiskolákban volt lehetőség ökológiai termesztésű dísznövényeket vásárolni.

Az elmúlt években azonban egyre több nagykereskedő cég is felfedezte az ezzel kapcsolatos, számos lehetőséget rejtő piaci rést. A Weiling bio nagykereskedő cég organikus dísznövények széles választékát kínálja, balkonnövényeket, egynyári és vágott virágokat is. A vállalat a virágüzlet tulajdonosoknak még speciális polcot is ad e növények kihelyezéséhez. Az ökológiai dísznövények egyre inkább jelen vannak a bio szupermarketekben is.

Az élelmiszeripari termékeiről hazánkban is ismert Alnatura cég Németországban még bio karácsonyfát is árult. Szerencsére a bio dísznövények már nem kizárólag az ökológiai kereskedelmi egységekben találhatóak meg, hanem egyre több üzletben találkozhatnak vele a német fogyasztók, például akár barkácsáruházak kertészeti részlegein is.

A növekvő kereslet ellenére a termelő cégek nagy része tart az átállással járó nehézségektől, a vegyszermentes termelés kapcsán felszaporodó kórokozóktól és kártevőktől. Ezzel szemben az eddig felgyűlt tapasztalatok alapján az ökológiai termesztésű dísznövények minősége ugyanolyan, vagy még jobb is, mint az úgymond hagyományos termesztésű társaiké.

Az ökológiai termesztésben alkalmazott módszerek, a felhasznált termékek és alapanyagok folyamatosan fejlődnek és gyarapodnak. A hasznos rovarokkal, biológiai védekezéssel, megfelelő termesztési irányítással kifejezetten jó minőségű növények nevelhetők. A megelőző intézkedések, az optimális tápanyagellátás biztosítása, a klímaszabályozás, a kártevők és betegségek korai felismerése mind azt segítik, hogy a dísznövénykertészetek magas színvonalon szolgálhassák ki a fenntartható, természet- és környezetbarát módon termesztett dísznövények iránti növekvő kereslet kielégítését.

Forrás: https://magyarmezogazdasag.hu
(Biokultúra 2021/6)