Hírek, cikkek

2021-07-29

Bio fordulat a burgenlandi óvodákban és iskolákban

Burgenlandban bevezetik a biotermékeket az óvodákban és az iskolákban. A tervezett menetrend szerint 2021-re az óvodák és az állami iskolák 50%-át, 2024-re 100%-át látják el ökológiai élelmiszerrel.

Az ökológiai fordulat csak úgy sikerülhet, ha minden szinten elindítják a változást. A folyamatnak a gyermekek körében kell kezdődnie, hogy minél hamarabb megismerkedhessenek az egészséges táplálkozással, és tudatossá váljanak e téren. Az óvodák és iskolák fontos szerepet játszanak a folyamatban, és közben biztosítják a gyermekek egészséges táplálkozását is.

Napjainkban a fiatalok túlságosan gyakran és nagy mennyiségben fogyasztanak gyorséttermi ételeket és üdítőitalokat, ezekből óriási a kínálat. Világszerte 124 millió gyermek szenved az elhízástól, és ez a szám 2025-re várhatóan megduplázódik. Egy 2016-ban készült tanulmány szerint Ausztriában a gyermekek kb. 30%-a túlságosan elhízott.

Nagyon sok gyermek szenved a helytelen étkezési szokások káros hatásaitól, ezért az óvodák és iskolák étrendjét fokozatosan átállítják bio minőségűre. Emellett további intézkedéseket vezetnek be a kiegyensúlyozott étrend és az egészséges életmód tudatosítására. Bevezetik az ökológiai órákat, havonta egyszer, amelyek az egészséges táplálkozásról szólnak, különös tekintettel az ökológiai élelmiszerekre. Ezen kívül természetesen hangsúlyt fektetnek a testmozgásra is.

Podersdorf település óvodája élen jár a változások bevezetésében, 70%-ban biotermékeket használnak fel, egy helyi étterem friss ételekkel látja el az óvodát, és a zöldségek és gyümölcsök is a régióból származnak. Az uzsonnát a gyerekekkel közösen készítik el, és minden napra jut friss gyümölcs.

Fordította: Nagy Judit
(Biokultúra 2021/2-3)

A biovilág hírei