Bio kiállítók, fenntartható gasztronómia – a Sirha Budapesten jártunk

Idén márciusban ötödik alkalommal került megrendezésre Közép-Kelet Európa egyik legrangosabb élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítása, a Sirha Budapest. A kiállítás három napja alatt több, mint 20 000 szakmai látogató vett részt az eseményen és kapott betekintést az érintett szektorok fejlesztéseibe, szolgáltatásaiba és ismerhette meg azok termékeit.

A Biokontroll büszkesége, hogy a rendezvényen több partnere is a kiállítók között volt. A magyar és külföldi bio kiállítók innovatív és prémium kategóriás termékeikkel megmutatták, hogy a bionak helye van, sőt a fenntartható gasztronómia előtérbe kerülésével egyre inkább helye van ezen a palettán.

A Natur Gold Global Kft. az ősi gabonákból (alakor, tönke, tönköly) készült innovatív termékeit kóstoltatta és mutatta be a látogatóknak és a szakma képviselőinek. Termékeik iránt egyre nagyobb az érdeklődés nem csak külföldön, hanem a tudatos hazai fogyasztók között is.

Menzel Christine és a Natur Gold Global csapata

Menzel Christine és a Natur Gold Global csapata

A Koch Borászati Kft. bio minősítésű borai mellett bemutatta különleges bio gyümölcsleveit is: Bio gyümölcslé kékszőlő céklával, Bio olaszrizling szőlőlé homoktövissel.

A Koch Borászati Kft. termékei

A Koch Borászati Kft. termékei

A Malatinkszy Kúria Organikus Borbirtok a Hungarian Wine Summit eseményen 91 magyar borász között mutatkozott be és népszerűsítette ezáltal nemcsak a Villányi Borvidéket, hanem a bio borkészítést is.

A Virgin Oil Press Kft. kiállítói standja

A Virgin Oil Press Kft. kiállítói standja

A Grapoila termékek gyártójának, a Virgin Oil Press Kft.-nek hidegen sajtolt olajait, gluténmentes maglisztjeit és gurmet krémjeit kóstolhatta meg a közönség. A Virgin Oil Press Kft. támogatóként is megjelent a fenntartható éttermek díjazásában.

A hazai bio laskagombatermesztés meghatározó szereplője, a Pilze Nagy Kft. is a kiállítók között volt.

A kiállításon a szakmai programok között külön színfolt volt a Fenntarthatósági konferencia, ahol a vendéglátás kapcsán kerekasztal beszélgetéseken abszolút előtérbe kerültek a minőségi és fenntartható gazdaságokból származó alapanyagok. Több kérdés is felmerült a bio alapanyagok tekintetében, ahol egyértelműen látszott, hogy kialakulóban van egy olyan céltudatos séfekből, üzletemberekből álló réteg, akik tudják mi a különbség a bio, prémium kategóriás termékek, alapanyagok és a „nagyüzemi” között. A konferencia és a kerekasztal beszélgetések szervezője a fenntartható gasztronómiát a zászlajára tűző Felelős Gasztrohős Alapítvány volt.

A Felelős Gasztrohős Alapítvány Fenntartható Vendéglátóhely minősítéssel jutalmazza azokat a vendéglátóhelyeket, akik apró, vagy éppen nagyobb lépésekkel igyekeznek „zöldebbé tenni a működésüket”.

A megkérdezettek és a hazai bio termesztők véleménye és általános tapasztalata az, hogy a magyar bio termények, alapanyagok döntő többsége feldolgozatlanul exportra kerül. A 2022-es Sirha Budapest kiállítás viszont azt is bebizonyította, hogy vannak nagyon bíztató jelek, mert van kereslet jó minőségű, bio alapanyagokra és feldolgozott termékekre.

Bízunk benne, hogy Partnereink kiváló minőségű bio termékei és az általuk megtermelt bio alapanyagok lépésről-lépésre a hazai fogyasztók és felhasználók fókuszába is bekerülnek és erősödni fog az tudatos fogyasztói réteg, akik a „megfelelő polcról szeretnék kiválasztani a megfelelő terméket”, akik tisztában vannak azzal milyen értéket hordoz magában a bio termesztés és a bio termék. Ehhez kívánunk minden Partnerünknek kitartást és sok sikert!

Dani Mária ellenőr
Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
(Biokultúra 2022/2-3)