Bio müzlik és joghurtok cukortartalmának csökkentése

Még az egészségesnek tűnő élelmiszerek is, mint például a müzlik és a gyümölcsjoghurt gyakran tartalmaznak nagy mennyiségű cukrot. A németországi Bremerhaveni Alkalmazott Tudományok Egyetemén folytatott Bioélelmiszerek Reformulációs Stratégiái (Reformbio) elnevezésű projekt során olyan módszereket keresnek, amelyek segítségével csökkenthető a feldolgozott bioélelmiszerek cukortartalma anélkül, hogy az addigi íz és konzisztencia kedvezőtlen irányba változna.

Az újonnan kifejlesztett ropogós müzli első kóstolásra pozitív eredményeket hozott. „Olyan müzlit sikerült kifejlesztenünk, amely ugyanolyan ropogós, mint a cukros fajták, de 30 százalékkal kevesebb cukrot tartalmaznak” – mondta Kirsten Buchecker projektmenedzser.

Sok ember számára az édesség a napi étrend része, azonban gyakran nem veszik figyelembe, hogy még az egészségesnek tartott (bio)élelmiszerek is gyakran tartalmaznak nagy mennyiségű cukrot. A túlsúly, az elhízás és akár már a gyermekkorban kialakuló II-es típusú cukorbetegség is a túl sok cukorfogyasztás következménye lehet. A Német Szövetségi Élelmiszer- és Mezőgazdasági Minisztérium (BMEL) szerint Németországban a nők 47 százaléka, a férfiak 62 százaléka túlsúlyos, a gyermekek és serdülők esetében ez az arány 15 százalék. Ennek egyik oka a túlzott cukorfogyasztás. Ennek ellensúlyozására a Reformbio projekt másik témája a cukorral történő édesítés helyett az ételpárosítás alkalmazása, melynek során az olykor egymástól nagyon eltérő ételek ízben tökéletesen kiegészítik egymást. Egy íz adatbázis segítségével automatikusan meghatározható, hogy mely élelmiszerek egészítik ki egymást, ez lehetőséget kínál a természetes édesítőszerek alkalmazására. „A természetes édesítőszereknek szokatlan saját ízük van, bizonyos gyümölcsökkel kombinálva azonban ez fokozhatja a gyümölcsös ízt” – magyarázza Kirsten Buchecker. Ez különösen jól használható a projekt másik vizsgált terméke, a gyümölcsjoghurt esetében.

A programban résztvevők terveik szerint talán innovatív ízkombinációkat fedeznek fel, vagy a népszerű joghurt fajtákat kevesebb cukorral kombinálják. A táplálkozásra gyakorolt pozitív hatás érdekében a Német Szövetségi Élelmiszerügyi és Mezőgazdasági Minisztérium a táplálkozás, az egészségügy, az élelmiszeripar, a fogyasztóvédelem és a tudomány területén működő egyesületekkel és intézményekkel együtt nemzeti stratégiát fogadott el a fogyasztásra kész termékekben a cukor, zsírok és sók csökkentésére és az ezzel kapcsolatos innovációkra vonatkozóan. Ennek keretén belül 2025-re a gyártók legalább 20 százalékkal szeretnék csökkenteni a reggeli gabonapelyhek cukortartalmát. Hosszútávon pedig 30 százalékos cukorcsökkentést terveznek.

Forrás: https://organic-market.info
(Biokultúra 2022/4-5)