Biobúcsú élménybeszámoló

Idén is megrendezésre került a Biobúcsú, melyet a Magyar Biokultúra Szövetség szervezett. A helyszínt a Biokultúra Ökopiac és a MOM Kulturális Központ Szabadtéri színpada biztosította.

A nyüzsgő Ökopiacon végig sétálva kedvünkre válogathattunk a hazai friss és feldolgozott biotermékek legjavából. Különösen nagy élmény volt találkozni a termékeiket árusító gazdákkal, akik fáradságos munkával állítják elő az egészséges és környezetkímélő finomságokat. Még a szomorkás idő ellenére is kellemes a hangulat, az emberek vásárolnak, beszélgetnek, mosolyognak.A Biobúcsú programjainak sorát Czeller Gábor, a Magyar Biokultúra Szövetség elnöke nyitotta meg köszöntőjével. Ezt követte egy rövid, de annál érdekesebb előadás az ökológiai méhészetről, amit dr. Szalainé Mátrai Enikő és Tukacs Imre tartottak, akik a Bioméhészek Egyesületének képviseletében érkeztek a rendezvényre.

Ezután dr. Roszík Péter, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője beszélt arról, hogy mi is a biotermék. Azt is megtudhattuk hogyan bizonyosodhatunk meg arról, hogy egy termék valóban ökológiai gazdaságból származik: keressük a csomagoláson az „Ökológiai gazdálkodásra” utalást, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. tanúsítása esetén a „HU-ÖKO-01” jelölést, melyben megbízhatunk, hiszen ez biztosítja, hogy a termékek előállítása szigorú ellenőrzés mellett a megfelelő szabályok betartásával történt.

A szakmai beszélgetések után megtekinthettük a Biovásári Komédiát a Vaga Banda Gólyalábasok előadásában. A vidám műsorszám vonzotta a tekinteteket és még a napsugarakat is előcsalogatta a felhők közül.

A mókázás után lassan delet ütött az óra, de senki sem maradt éhesen, hiszen addigra elkészült a bio babgulyás, melyet jóízűen lehetett kóstolgatni. A kóstoló közben pedig már hangolt is a zenekar és a továbbiakban a Soul and Emotion Együttes zenés műsorát hallgathattuk. A rendezvény végén pedig a programokat az Év Bioterméke verseny díjátadója és a tombolasorsolás zárta.

A színpadon zajló műsorokkal párhuzamosan a gyerekeket különböző játékok várták az ÖKO Kaland Kertben, ahol kipróbálhatták magukat mint biokertészek; tápláléklánc tornyot építhettek, magfelismeréssel tesztelhették tudásukat és még méhecskét is hajtogathattak.

A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. sátrában a kicsiket játékokkal, a nagyobbakat fogyasztói kérdőívvel; az ökológiai gazdálkodás iránt érdeklődőket pedig szakmai tanácsokkal várták az ellenőrző szervezet munkatársai.

Az Év Bioterméke versenyre jelölt finomságokat végig kóstolva komoly fejtörést jelentett, hogy melyik mellett tegyük le voksunkat. A különleges zöldség- és gyümölcslevek, gyógyteák, növényi olajok, párlatok és péksütemények kóstolása után szavazni lehetett az Év Bioterméke verseny Közönségdíjas termékére.

A Greenpeace Magyarország Egyesület sátránál egy kedves méhecske invitált bennünket méhhotel építésre és egy jó beszélgetésre, míg a Bioméhészek Egyesületénél kóstolni is lehetett a mézekből és a bioméhészetről is sok érdekes dolgot megtudhattunk. A sok méhészes program mellett megbújt egy csinos kis fűszeres kert is, ahol ismerkedni lehetett a konyhatündérek kedvenceivel.

Az egész rendezvény kellemes hangulatban telt, a programok egyszerre voltak szórakoztatóak és informatívak. Remélem ezzel a kis élménybeszámolóval sikerült kedvet csinálnom a következő Biobúcsúra. Igaz, a következő Biobúcsú messze van még, de addig is ajánlom a Magyar Biokultúra Szövetség által szervezett színes programokat; illetve ellátogathatnak a Biokultúra Ökopiacra is, mely a budapesti MOM Kulturális Központnál várja a kedves vásárlókat szombat délelőttönként a hazai biotermékek széles választékával.

Szeder Fruzsina
(Biokultúra 2017/4)