Biofordulat és menzareform Ausztriában

Ausztriában 2018 végén döntés született a burgenlandi tartományban működő menzák megreformálásáról. Az eredeti célkitűzés az volt, hogy az óvodákban és az iskolákban 2021-ig 50%-ra kell növelni a bio élelmiszerek arányát. A kitűzött célt napjainkra sikerült elérni, sőt, helyenként meg is haladni.

Az egészséges és környezetbarát közétkeztetés megvalósulását, ezt az úgynevezett biofordulatot segítették a burgenlandi tartományi döntéshozók, amikor is új közbeszerzési szabályozást alkottak, mely az osztrák gazdálkodókat segíti abban, hogy számukra a közétkeztetés stabil, kiszámítható felvevőpiacot jelentsen, ezáltal ösztönözve az ökológiai gazdálkodásra történő átállást is. Ma már az egyes intézményekben az élelmiszerek akár 60-70%-a is ökológiai gazdálkodásból származó bio élelmiszer. A törvénybe is iktatott végső cél az, hogy 2024-re 100%-ban egészséges ökológiai élelmiszerekkel lássák el a gyerekeket. Egy távolabbi cél a menzareform kiterjesztése a kórházakra és a tartományi kórház más intézményeire is, valamint az is, hogy a burgenlandi mintát Ausztria minden területén átvegyék.

Fotó: Járdány Bence, Greenpeace

Fotó: Járdány Bence, Greenpeace

A mi hazai viszonyainkat tekintve, ökomenza beindítására Magyarországon néhány évvel ezelőtt Szarvas városában történt próbálkozás, ahol több szereplő részvételével egy olyan gyermekélelmezési modellt hoztak létre, ahol egy 1600 adagos főzőkonyhán a felhasznált nyersanyagok fele helyi termelők terméke, 50-60%-a bio zöldség. Ezzel egyidejűleg az élelmiszer-hulladék mennyiségének csökkentésére is egyszerű ötleteket valósítanak meg.

Egy másik előremutató példa Nyárád településé, ahol az óvoda és az idősek otthona számára az összes alapanyag helyi termelésből származik, ahol a termelés során kizárólag az ökológiai gazdálkodásban engedélyezett növényvédő szerek felhasználása történik. Innovatív ötlet, hogy a gazdálkodásba olyan idős lakosok kertjeit is bevonták, akik maguk már nem tudják önállóan megművelni azt és elfogadják a külső, tevékeny segítséget. Az így megtermelt terményeket a közétkeztetést ellátó konyhákon dolgozzák fel.

A Greenpeace több éve foglalkozik az ökomenzák szélesebb körű elterjesztésével. Felkutatják és bemutatják a hazánkban megvalósult jó gyakorlatokat, és ingyenes workshopokat is tartanak a témában. Segítik az ökotermelők, oktatási intézmények és önkormányzatok egymásra találását, a hasznos javaslatok összegyűjtését.

Forrás: www.greenpeace.org
(Biokultúra 2021/5)