BioGraphy

Az olaszországi Val Venosta Gyümölcs- és Zöldségtermelők Szövetsége (VI.P) új projektet mutatott be termékei nyomonkövethetőségének javítása érdekében. A „BioGraphy” névre keresztelt új szolgáltatás lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy mindent megtudjanak a termék eredetéről, feldolgozásáról és a termékeket előállító gazdákról.

A mezőgazdasági termelők neve megtalálható a termékek csomagolásán. Ha az érdeklődő ezt a nevet beírja a BioGraphy honlapján (https://www.vip.coop/en/biography/biography/22-0.html), egy kattintással átfogó információkat kap az ökotermelőről. Ez magában foglalja a gazdák rövid életrajzát, betekintést nyújtva az életükbe és arra, hogy mi vezette őket az ökológiai gazdálkodás irányelveinek betartásához.

A képgalériák további betekintést nyújtanak a gazdaságokban és az almaültetvényekben végzett munkába, a gazdaság helye interaktív térképen is megtekinthető. Nemcsak az almatermelők, hanem az ökológiai zöldségtermesztő gazdák is kapcsolódtak a projekthez.

Jelenleg mintegy 150 ökológiai gazdálkodó található a Val Venosta régióban, akik az Európai Unió irányelveinek, valamint a szigorúbb rendeleteknek, például a Bioland vagy a Demeter egyesületek alapelveinek megfelelően gazdálkodnak. Éves teljes termésük több mint 25 000 tonna ökológiai alma. A VI.P szerint ez azt jelenti, hogy az ökológiai alma legnagyobb termelőivé váltak.

Forrás: https://organic-market.info
(Biokultúra 2019/4-5)