Biotea Kínából

Entrepreneur Mr Dong senior

Ahogy szinte a világ minden részén, Kínában is egyre több befektető lát lehetőséget az ökológiai termékekben. Kínában elsősorban a bio tea termesztésben vannak nagy lehetőségek. Jelenleg az ökológiai ültetvényekből származó teát exportálják, de igyekeznek a helyi piacok érdeklődését is felkelteni.

Kína Yuann tartományában kezdődik a történelmi „tea-útvonal”, mely mentén szállították az értékes leveleket már 2000 évvel ezelőtt. Az innen származó teák különlegesek és drágák, akárcsak a ritka borok Európában. Az innen származó tealevelek értékesítése során kellett szembesülniük a termelőknek, hogy a kínai emberek más minőséghez szoktak hozzá, és a bio nem jelent számára túl sokat, a betakarított termés 80%-a exportra kerül. Ezek eleinte az USA piacain jelentek meg, már azonban 60%-a Európában kerül értékesítésre.

A teaszertartásoknak komoly hagyományai vannak Kínában, ezért minden teaházban találkozhatunk vele. A termesztők egy része családi hagyományok alapján generációk óta termeszti és kereskedik a különböző teákkal. Emellett van olyan régió is, ahol több termelő és dolgozó munkájukat összehangolva és egységesen koordinálva dolgozik együtt. A helyi ökológiai szektor képviselője a minőséget tartja szem előtt, elmondása szerint sok lehetőség van Kínában, hiszen a konvencionális termelés is természetközeli módon valósul meg, ami jó alapja lehet a fenntarthatóságnak és az ökológiai minősítésnek egyaránt.

Tavaly 23%-kal nőtt az ökológiai termékek értékesítése. Évente általában 5 tonna bio teát exportálnak Kínából, melyek java az EU-bio minősítésnek megfelelve Európába kerül, de exportálnak Japánba és az Egyesült Államokba is a megfelelő feltételek teljesítésével.

Forrás: organic-market.info
(Biokultúra 2016/6)