,

Bódi Andrea bio dió ültetvénye

– Andrea, komoly szakmai tudásoddal régóta gazdagítod a Biokontroll csapatát, mint ellenőr, emellett magad is vegyszermentesen termelsz bio diót, több mint 8 ha-on. Hogyan kezdődött a te történeted a Biokontrollal, először, mint ellenőr vagy mint termelő kapcsolódtál be?

– Régi szerelmem a biotermelés! Már a diplomámat is biotermék kereskedelemről írtam, majd a Biokultúra Egyesületnél dolgoztam, mint rendezvényszerszervező. A budapesti Biopiacot tettem rendszeres heti piaccá, akkor még a Török utcában. Később a Velencei tóhoz költöztem és itt kezdtünk el bio módszerek alkalmazásával gazdálkodni. Az ellenőrzés jött utoljára, de azt is már több, mint öt éve végzem!

– Röviden be tudnád mutatni a gazdaságot? Milyen fajták találhatók a területen?

– Alsószentiváni kései fajtát termesztek, előnye, hogy későn virágzik, így elkerüli a késő tavaszi fagyokat, ami 5 évente rendszeresen elviszi a diótermést! Ezen felül nagy, édes és világos héjú a dióbél, ami az egyik legjobb minőségű fajtává teszi. Az ültetvényt 2010-ben telepítettük, 7×7 méteres térállással. Kiépítettük az ültetvény öntözését is, melyet fánként két csepegtető testtel, szakaszosan végzünk a közeli Nádor csatornából.

– A 2022-es év számos tekintetben megnehezítette a mezőgazdasági termelést. Mennyire viselte meg az ültetvényt az aszályos időjárás?

– A dió majdnem vízinövény, így természetesen megviselte, mint minden mást is, de öröm az ürömben, hogy a burokfúró légy lárváját még jobban megviselte, így alig okozott kártételt az idei évben.

– Megemlítetted a néhány éve hazánkban is jelen levő dióburok-fúrólegyet, mely korai, tömeges kártételével óriási terméskiesést okozhat. A tavalyi aszályos évtől eltekintve, neked hogyan sikerül megvédened az ültetvényt a kártevővel szemben, mit ajánlasz ellene?

– A burokfúró légy lárvája a talaj felső 2,5 cm rétegében telel át, itt egy talajlakó gomba a Beauveria bassiana segítheti a biotermelőt, megfelelő talajnedvesség esetén. Permetszerként a természetes piretrint lehet használni, de hátránya, hogy fényérzékeny, ezért mi spinozad hatóanyagú szert használtunk Combi-Protect csalogatószerrel kombinálva, nagy cseppekben kijuttatva.

– Hogyan történik a feldolgozás? A szedéstől kezdve a pucolásig, mindent kézi erővel végeztek?

– Igen, sajnos a 8 hektár dióültetvény túl kicsi ahhoz, hogy gazdaságosan tudjak venni egy rázógépet, vagy építeni egy feldolgozóüzemet. Szabadbattyánban egyáltalán nincs rázógép, ezért kézzel szedtük le a 8 hektárt. Dió feldolgozóüzem Lovasberényben van legközelebb. Az idén a kézzel leszedett dió egy részét Ők szárították, de mivel nincs bio minősítésük, azt a mennyiséget haza se hoztam, hanem szokványosként értékesítettem. Idén bejelentkeznek az ellenőrzési rendszerbe, így itt tudom majd szárítani a diót.

A bio minősítésű diót, otthon garázsban, padláson, sőt a végén a nappaliban szárítottuk. Kézzel törjük, csomagoljuk.

– Ez mind nagyon sok kézi munkaerőt és időt igényel. Emellett hogyan tudod megoldani, illetve milyen csatornákon folytatod az értékesítést?

– Ez jó kérdés, mert ezzel gondjaim vannak! Idén termett először nagyobb mennyiség. A nagykereskedelmi bio dió felvásárlási ára indokolatlanul alacsony. A vevők ezt persze nem érzékelik, mert ők két-háromszoros áron kapják meg ugyanezt a diót. Inkább megpróbáljuk közvetlenül a vevőknek értékesíteni. Egy kedves ismerősöm árusítja a bio piacon a saját zöldségei mellett, illetve én eljárok néhány termelői piacra. Ennek ellenére még sok eladatlan dióm van, várom a vevők jelentkezését!

– Van jól bevált, különleges recepted, amivel az olvasók is kedvet kaphatnak a diófogyasztáshoz?

– A kedvenc receptem ötletét egy szír paprikakrém adta, ami hússal, sajttal, zöldséggel, kenyérrel, vagy magában is isteni finom!

Sültpaprikás diókrém

Száraz serpenyőben megpirítjuk (amíg megérezzük az aromák illatát) a következő fűszerkeveréket: ½ teáskanál koriander, ½ teáskanál római kömény, ½ teáskanál köménymag, ½ teáskanál szemes feketebors, majd az aprítóba öntjük.

6-8 db kápia paprikát félbevágunk, kimagozunk, megszórjuk kevés durva sóval, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal majd 250°C fokos sütőben „feketére” sütjük. Eközben 3-4 szál újhagymát, 2 gerezd, vékonyra szeletelt fokhagymát olajon megpárolunk és a fűszerek után küldjük az aprítóba.

A serpenyőben megpirítunk egy nagy marék diót, ez is megy az aprítóba. Amint a paprika megsült (kb. 20-25 perc), lehámozzuk és a paprika húsát ugyancsak az aprítóba rakjuk.

A keverékhez adunk 2 evőkanál joghurtot, belefacsarjuk egy ½ citrom levét (kisebb citrom esetén lehet egy egész) hozzácsorgatunk 1 evőkanál mézet, majd kevés balzsamecettel tesszük gazdagabbá az ízeket.

Ezt követően homogén krémmé aprítjuk a hozzávalókat, ha szükséges (általában igen) további egy-két evőkanál joghurt hozzáadásával alakítjuk ki a végső krémes állagot.

Bujtás Olimpia
(Biokultúra 2023/1)