Boldog állatok, egészséges hús

Az élelmiszer-ellátási láncok minősége, a fenntartható gazdálkodás egyre inkább előtérbe kerül Európában az EU „Farm to fork” stratégiájának kulcsfontosságú elemeként. Ma már széles körben ismert tény, hogy az állatjólét közvetlen kapcsolatban áll a haszonállatok egészségével, ezáltal az általunk fogyasztott ételek minőségével is.

Európában évente negyven millió tonna húst állítanak elő emberi fogyasztásra. A jelenlegi üzemi tartási körülmények között az állatállomány a rájuk veszélyt jelentő betegségekre sokkal fogékonyabb. Meglepő adat, hogy az Unió állattenyésztési ágazata a humánorvosi ágazathoz képest több antibiotikumot használ, mely a gyógyszerek ellen kialakuló rezisztencia terjedésében is megkérdőjelezhetetlen szerepet játszik.

A legfontosabb európai állatjóléti előírások az EMAS, az IFS Food és a KIWA Agrifood. Az említett magas színvonalú protokollokat követi többek között az egyik olaszországi, e téren díjnyertes vállalat, a Fumagalli is, ahol a sertéstenyészetben például sem a fogakat, sem az állatok farkát nem csonkítják meg. A szintén olaszországi Cappella De ’Picenardinál a sertések részben a szabadban vannak és szalmán tartják őket. A több mozgás, a kevesebb stressz kevesebb agresszivitást eredményez az állatok között, mivel lehetőségük van a saját etológiájuknak megfelelő természetes viselkedést gyakorolni. Mindezeken túl a gazda saját telefonkészülékén valós időben követheti a disznóólba szerelt levegőminőség- és hőmérséklet-érzékelő adatait, valamint egy kamera felvételeit is.

Az állatjólét fő környezeti paramétereinek folyamatos kontrollálásának köszönhetően az antibiotikumok használata ebben az üzemben jelentős mértékben csökkent. Egy másik sertéstenyészetben, Nerviano-ban az inszeminációs egységben láthatunk példaértékű gyakorlatot. A szigorú higiéniai előírások értelmében ember csak védőruházatban léphet be, csökkentve a kórokozók bevitelének kockázatát. A kocáknak több helyük és szabadságuk van, mind a megtermékenyítési ciklusok között, mind a vemhesség heteiben. Míg az európai egyezmények alapján a koca 28 napig tartható ketrecben, addig itt Nervianoban csak 36 órát tartják bent az állatot, ezt követően szabadon mozoghat. A Brescia melletti ellető egységben például a standard méretnél nagyobbak a boxok.

A kocák szalmán vannak, a kismalacok pedig speciális fűtött dobozban lehetnek. Mivel a koca mozgása kevésbé korlátozott, ezért utódaival szembeni viselkedése is természetesebb. Az utódok életének kezdeti szakasza meghatározza későbbi egészségi állapotukat is, húsuk minősége jobb, gyógyszerigényük kisebb. Arnaldo Santi, a Fumagallia marketing munkatársa szerint a fogyasztói döntésben az egyes termékek íze csupán 50%-ot jelent, a választás másik részében olyan értékek játszanak szerepet, mint az állat származása és életkörülményei. Dánia például már bevezette az állatjóléti címkét is.

Az említett folyamatokkal kapcsolatban az Európai Bizottság 2023-ig javaslatot terjeszt elő a jelenlegi állatjóléti jogszabályok újrafogalmazására és a koherencia elősegítésére.

Forrás: https://hu.euronews.com
(Biokultúra 2021/5)