Borászok Borásza és Borászok Barátja

A 2007-ben Rókusfalvy Pál által a Kárpát-medence borászai számára alapított Borászok Borásza díjat idén Figula Mihály borász nyerte el.

A kitüntetés sajátossága, hogy a díjat borászok ítélik oda borászoknak, maguk közül kiválasztva a legjobbat. A 2012-ben indított Borászok Barátja díjat idén áprilisban Kovács Pál, a Magyar Borszakírók Körének Tagja és a Debreceni Borozó Borászati Magazin Felelős Lapkiadója vehette át.

A szakma legrangosabb elismerését minden évben olyan civil szereplő kapja, aki kiemelkedő tevékenységet folytat a magyar bor és a magyar borászok érdekképviseletében. Az elismerésre a jelölteket a korábbi évek Borászok Borásza kitüntetettjei javasolják, akik közül a jelenlegi év 50 jelöltje választja ki a győztest.

Az idei jelöltek a Borászok Barátja címre Ambrus Lajos, József Attila-díjas író, szőlőbirtokos, a Food & Wine kiváló vendégszerzője, dr. Győri Enikő Magyarország madridi nagykövete, Kovács Pál, a Magyar Borszakírók Körének Tagja és a Debreceni Borozó Borászati Magazin Felelős Lapkiadója, Kovacsik Tamás, az Aszú Étterem tulajdonosa és Ripka Gergely, borszakíró, a Táncoló Medve és a Tokaj Guide szerzője voltak.

Forrás: https://denagy.hu
(Biokultúra 2019/3)