Börtönbüntetés méhcsaládok pusztulása miatt

Ausztriában nemrégiben egy gyümölcstermesztőt börtönbüntetésre ítéltek, mivel feltehetően méhek haláláért tehető felelőssé.

Ausztriában, Karintia tartomány Lavanttal régiójában egy 47 éves gazdálkodó klórpirifosszal permetezte meg gyümölcsfáit a virágzási időszakban, amikor a méhek még javában látogatták a virágokat. Két szomszédos méhészetben több mint 50 méh kolónia pusztult el. A klagenfurti városi bíróság szándékos környezetkárosításban találta bűnösnek a gyümölcstermesztőt, szakmai tapasztalatára, valamint arra való hivatkozással, hogy gazdaságában oktatásokat is szokott tartani, tehát minden bizonnyal tudatában volt a várható következményeknek. A gazda egy éves börtönbüntetést kapott, négy hónap próbaidővel. A fizetendő kártérítés több, mint 20.000 euró, mely ellen fellebbezni fog.

A bíróság reméli, hogy az ítélet intő például szolgál másoknak is arra vonatkozóan, hogy a növényvédő szerek használata során a környezet és az üzleti érdekek közötti egyensúlyt meg kell őrizni. A peszticidek elterjedt használata miatt a méhek és más, a virágok beporzásáért felelős rovarok pusztulása is nagymértékben emelkedik. Áprilisban az EU megszavazta, hogy a neonikotinoidok családjába tartozó, a méhpopulációk haláláért felelőssé tehető egyes növényvédő szerek használatát törvényen kívül helyezi.

Forrás: www.thelocal.at
(Biokultúra 2018/5)