Brit ökológiai piacok folyamatos növekedése

A Soil Association brit tanúsító szervezet 2018-as, ökológiai piacokról szóló jelentése szerint az Egyesült Királyságban a tavalyi év során 6%-os, mintegy 2,2 milliárd font értékű növekedést mértek. Ez a kedvező tendencia immáron 6 éve folyamatosan tart. Az ökológiai élelmiszerek az Egyesült Királyság teljes élelmiszer- és üdítőital piacának 1,5%-át teszik ki.

A jelentés szerint ökológiai termékek vonatkozásában az áruházi eladások 4,2%-kal, a független kiskereskedők eladásai 9,7%-kal, a házhozszállítási rendszerekben történt eladások 9,5%-kal, az éttermi fogyasztás 10,2%-kal növekedett. Termékcsoportok szerinti lebontásban a hús, hal, szárnyasok 4,1%-kal, a legnagyobb arányú, 29%-os piaci részesedéssel bíró tejtermékek piaca 3,1%-kal nőtt. A legnagyobb, 6,5%-os értéknövekedés a friss áruk piacán történt, ez pénzben kifejezve több, mint 20 millió font értékű eladást jelent. A legnagyobb kereslet a bio gyümölcsök iránt mutatkozik.

A független kiskereskedelem és a házhozszállítás is kiemelkedően jó eredményeket hozott. Az online rendelési felületek, valamint az úgynevezett zöldségkosarak rendszerén keresztül történő értékesítések száma gyorsabban növekszik, mint az áruházi eladásoké. A zöldségkosarak, vagy másnéven közösségi kosarak olyan szerveződések, melyek keretén belül gyakran helyi termelésű és bio zöldségeket és gyümölcsöket szállítanak vagy közvetlenül a fogyasztóknak, vagy egy helyi gyűjtő- és átvételi pontra. A termékekre általában hetente lehet feliratkozni, a kínálat pedig hétről hétre változó lehet az aktuális szezonnak megfelelően. Sok termelő számára ezek az alternatív piacra jutási lehetőségek jelentik a siker kulcsát.

https://foodvitalpublicservice.wordpress.com
(Biokultúra 2018/3)