Brüsszel tíz évvel hosszabbítaná meg a glifozát engedélyét

A glifozát hatóanyagú gyomszabályozó szerek engedélye 2017 év végén lejár. A hatóanyag engedélyét legutóbb, 2016 júliusában 18 hónappal hosszabbította meg az EU Bizottsága, mivel ekkor a tagállamok képviselői szavazatukkal nem érték el a minősített többséget a hatóanyag engedélyezése mellett, sem pedig ellene.

Az EU egészségügyi biztosa, Vytenis Andriukaitis javaslatot tett a glifozát engedélyének meghosszabbítására a következő tíz évre. A javaslat kitér a felhasználhatóság korlátozására is; például játszóterek közelében, parkokban és betakarítás előtt szántóföldön tilos lenne a glifozát hatóanyagú szerek használta az EU tagállamaiban.

A javaslattal nem értenek egyet a gyártók és sok mezőgazdasági termelő sem. Szerintük a glifozát átment a szükséges teszteken – hiszen az Európai Vegyianyagügynökség (ECHA) és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) is megvizsgálta – és indokolt lenne a 15 éves engedélyhosszabbítás.

Eközben az ökológiai szféra és az Európai Parlamentben a Zöldek Szövetsége is élesen bírálja a javaslatot, hiszen a lakosság egyértelműen elutasítja a glifozát jóváhagyásának kiterjesztését. Felmerül továbbá a kérdés, hogy a glifozát vizsgálatáról készült beszámolókat befolyásolta-e a gyártó cég; hiszen számos független tanulmány is született, melyek a glifozát környezetre és az emberi egészségre gyakorolt káros hatásáról számolnak be.

Martin Häusling a Zöldek szóvivője felhívta a figyelmet arra, hogy a tagállamok abban a pozícióban vannak, hogy visszautasíthassák a javaslatot.

Forrás: http://organic-market.info

(Biokultúra 2017/4)