Búcsú az ökológiai mozgalom úttörőjétől

76 éves korában elhunyt Németország első ökológiai termékeket forgalmazó áruházainak egyikét alapító Klaus Griesbach. Az ökológiai termékek kereskedelméről vallott egykori nézetei még ma is érvényben vannak.

1997-ben, Hamburg városában megnyílt első boltjának 25. évfordulója alkalmából megkérdezték tőle, hogy akkoriban hogyan képzelte el a bioélelmiszer szakkereskedelem jövőjét 25 év elteltével. Elmondása szerint azt remélte, többé nem kell majd megkérdőjeleznie az ökológiai élelmiszertermékek minőségét. Remélte, hogy huszonöt év múlva legfőképpen a saját kertjéből származnak majd az áruk és kevésbé fog a piactól függeni, mint akkoriban. Botrányosnak tartotta, hogy a magas minőségű élelmiszerek után akkoriban kutatva kellett keresgélni.

Hajdani kívánságai napjainkra teljesültek is és nem is. Jóllehet a németországi élelmiszer eladások tekintetében az ökológiai élelmiszerek részesedése egy százalékról körülbelül hat százalékra emelkedett, az utánuk való keresés, kutatás azonban még ma is szükséges. Amikor a víziókról, orientációról és az irányelvekről kérdezték, sokszor Wilhelm Reich mondata jutott eszébe, mely szerint életünk forrása a szeretet, a munka és a tudás, és ennek továbbra is így kell lennie.

Az ökológiai élelmiszerek piaca iránti kötődését a természet és a filozófia iránti érdeklődése motiválta. Látnoki gondolkodásával már korán felismerte az együttműködés szükségességét. A partnerség, mint az egyik legfontosabb alkotóelem nélkül, itt a gazdasági dominanciáról való lemondásra gondolt a stabilitás és a közös gyümölcsöző fejlődés javára, a regionális ökológiai élelmiszerkereskedelem nem fogja tudni fenntartani kötődését a természetes élelmiszerek mozgalmához és össze fog omlani.

Szilárdan vallotta, hogy az ökológiai élelmiszereket mindenki számára elérhetővé kell tenni. Fontos volt számára elkerülni a finanszírozóktól való függést, ezért Klaus Griesbach kipróbálta a gazdálkodás egy másik formáját is Hamburgban. Mottója az volt, hogy „azok, akik elkötelezettek irántunk, ne százalékokért tegyék ezt meg”. Munkatársainak a ráfordított munkaidő szerint fizettek: ugyanaz a bér járt ugyanazon munkaidőért, csak a gyermekeket gondozó női dolgozók kaptak valamivel több pénzt.

Az 1990-es évek végén „Schwarzbrot” nevű üzlete körülbelül 20 alkalmazottat foglalkoztatott. Griesbach korán a rizs, mazsola, köles és zab közös importját szervezte külföldi országokból egyéb hamburgi üzletekkel együtt. Hosszabb időt töltött Kínában is, ahol tanácsadóként aktív szerepet játszott az ottani Organic Farm elnevezésű vállalat ökológiai piacának fejlesztésében.

Az ökológiai ágazat gyászolja nagyszerű társuk elvesztését, aki kiemelkedő tevékenységet folytatott az ökológiai élelmiszerek terjesztése és az alternatív gazdasági formák megvalósítása érdekében. Figyelmeztető gondolatai a jövőben is iránymutatóként szolgálnak.

Forrás: https://organic-market.info
(Biokultúra 2019/4-5)