Búcsú dr. Mezei Ottónétól

Dr. Mezei Ottóné, Klári néni, aki a „biosok öreganyjának” szerette nevezni magát, október 9-én távozott közülünk. A Magyar Biokultúra Szövetség képviseletében szeretnék megemlékezni arról, amit az ökológiai és azon belül a biodinamikus gazdálkodás hazai elterjedésért tett több évtizeden keresztül.

1983. november 15-én a budapesti Belvárosi Ifjúsági Művelődési Házban dr. Mezei Ottóné, Frühwald Ferenc és Seléndy Szabolcs alapító tagok kezdeményezésére megalakult a Biokultúra Klub. Ebből a kezdeményezésből nőtte ki magát 1987-re a Biokultúra Egyesület, a Magyar Biokultúra Szövetség jogelődje, továbbá ezen belül lett a Klári néni a Biodinamikus Szakosztály vezetője. Számára a cél nem egyszerűen a mezőgazdasági mérgek kiiktatása volt, hanem a megbetegített Föld gyógyítása Rudolf Steiner irányelvei alapján. Ennek szellemében vezette a „Biodinamikus műhelysarok” rovatot a „Biokultúra Klub tájékoztatóban”.

„Biodinamikus szemléletű kertész vagyok” címmel jelent meg írása 1985-ben a Biofüzetek sorozatban, amelyben többek közt csobánkai kertjében szerzett tapasztalatait adta át az Olvasónak. A „Teljes értékű kenyér” és a „Járjak-e a Waldorf úton?” című kiadványa is hiánypótló mű volt.

2000-ben vehettük kézbe a „Biodinamikus kertgazdálkodás” című könyvét, amelyet más szerzőkkel együttműködve írt a Biogazda kiskönyvtár sorozatba. A szemléletformálás mellett a könyv bepillantást nyújt egy alig ismert rendszerbe: a preparátumkészítés és használat titkaiba, amely kiemelt jelentőségű a biodinamikus gazdálkodás eszköztárában.

Klári néni fordította le Rudolf Steiner: „A mezőgazdaság gyarapodásának szellemtudományos alapjai” című könyvét, amely a biodinamikus gazdálkodás alapjait fekteti le. A Vetési naptár hazai bevezetése szintén az ő nevéhez fűződik.

Klári néni mindig önzetlenül osztotta meg tudását minden érdeklődővel: tanfolyamokon, szakmai utakon és otthonában, az Orsó utcában. Évről évre megtartotta a januári gödöllői biodinamikus tanfolyamot és vezette a preparátum készítő napokat.

A Biokultúra szentesi helyi csoportjának körében

Ellenőrként kapcsolódott be a Biokontroll Hungária működésébe is, az általa oly annyira fontosnak tartott kiskertesek ellenőrzését végezte.

Amikor a Biokultúra Egyesület 2005-re „kinőtte” szervezeti kereteit, közreműködött a Magyar Biokultúra Szövetség létrehozásában és a Biodinamikus Közhasznú Egyesület tiszteletbeli elnöke lett.

1998-ban, a Pro Biokultúra díj meghirdetésekor az elsők között volt, aki átvehette ezt az elismerést.

Halála pótolhatatlan veszteség számunkra.

Reményik Sándor soraival búcsúzom Klári nénitől:

„Fáradtságom adom az esti árnynak,
Színeimet vissza a szivárványnak.
Megnyugvásom a tiszta, csöndes égnek,
Mosolygásom az őszi verőfénynek.
(…)
A holtom után ne keressetek,
Leszek sehol – és mindenütt leszek.”

Czeller Gábor
(Biokultúra 2019/6)