Búcsú Pásztor János biogazdától

A jó Isten útjai kifürkészhetetlenek. Ezúttal a Teremtő jó barátunkat, a magyar gazda- és biotársadalom kedves, sokak által tisztelt, nagy tudású szereplőjét Pásztor János békési biogazdát szólította magához. Egy-két hét betegség után, váratlanul távozott közülünk.

János közel húsz éve kezdett a biogazdálkodásba és példaszerűen valósította azt meg. Az ősök útján járva, tudásukat tisztelve, de a kor lehetőségeit kihasználva építette fel biogazdaságát. Mindenhol ott volt, ahol segíteni kellett, azok javára tenni, akik bíztak benne. A békési gazdákkal végig ott volt, amíg kellett Budapesten a (Gazdák) Hősök terén a 2005-ös gazdademonstráción, és nem volt talán olyan országos bio rendezvény az ország akár legtávolabbi sarkában, ahová be ne futott volna a békési biosokkal együtt, jó kedvvel, mindig mosolyogva: „Megjöttek a biogazdák a Viharsarokból!”. Példát mutató élete, feddhetetlen biogazdálkodása alapján a Biokokontroll felügyelő bizottságának is tagja volt. Kedves alakja, barátsága már égetően hiányzik, de abban bízhatunk, hogy Odaát még összetalálkozunk vele!

Dr. Roszík Péter

Pásztor János


Tisztelt Gyászoló gyülekezet!

A körülöttünk megállíthatatlanul pergő élet nagy forgószínpadán állni, noha egészen mindennapos dolog, mégis csodálatos, mégis megismételhetetlen. Sokan gondolják úgy, hogy a színpadon minden és mindenki szerepeket játszik. Ám ez a színpad, Békés városa és benne mindannyiunk élete, ahová a teremtő bennünket is állított, nem színjáték. Nem színjáték, mint ahogy az igazi színészet sem az, hiszen ilyenkor önmagát és önmagából adhatja az ember.

Ám míg az élet körforgása megállíthatatlan, egyéni sorsunk, utunk véges. Ma, itt egy olyan út, egy olyan életút végén állunk meg Tisztelt Végtisztességtévők, mely páratlanul gazdag, különleges és ízig-vérig békési.

Pásztor János képviselőtársam életének igen fontos alkotója, formálója volt a közéletiség, mint ahogy ő maga is közösségi emberként vett részt a város életében. Választott hivatása, egyben szenvedélye a mezőgazdaság volt, melyet nem csupán megélhetési forrásként, de közösségformáló erőként is művelt. A helyi kisgazdakör aktív tagja, majd hosszú ideig elnöke, motorja volt és mindeneseként igyekezett rendkívül kiterjedt tudását, tapasztalatait továbbadni. Ám a szakmai tudás mellett sokat tett azért is, hogy a város arculatát mindenkoron döntően befolyásoló helyi gazdatársadalmat városunk kulturális életébe is bekapcsolja. Számos rendezvény résztvevője, kezdeményezője, szervezője volt, alakja elválaszthatatlan volt a helyi aratóünneptől, szüreti felvonulástól. Mindennapos, sűrű tevékenységei mellett jutott ideje arra is, hogy másokon segítsen. Nem volt szűkmarkú akkor sem, amikor a helyi vagy a határon túli rászorulóknak adományozott, rendezvényeket támogatott. A helyi biokultúra egyik zászlóvivőjeként elévülhetetlen érdemei vannak az egészséges élelmiszerek termesztésében, a biotermelés és forgalmazás népszerűsítésében.

Hagyományos szerénysége nem engedte meg, hogy kérkedjen tudásával, ám tapasztaltsága, szorgalma szavak nélkül is városunk legaktívabb polgárainak sorába emelte. Pásztor János a tettek embere volt, és ezt a szemléletmódot követte képviselőként is. Soha sem hiányzott a testületi ülésekről és – az egyik legleterheltebb bizottságban – a lakásügyek felmérésében és javaslataiban mindig lehetett rá számítani. Nem a népszerűség hajszolása, nem önmaga előtérbe helyezése, hanem a munka volt életének mozgatója. Ez a munka tette, képviselőként, gazdálkodóként éppúgy, mint családapaként, emberként is példaképpé.

Számomra a józanul kritikus, ám mindig az igazságot kereső, végtelenül jó szándékú, önzetlen képviselő példaképe volt János. Páratlanul színes és dolgos élete során sok téren kipróbálta magát, mégsem vált politikussá, főleg nem a szó mai értelmében nem. Épp ezért volt jó dolgozni és együtt gondolkozni vele. Képviselői megbízatását is mindenekelőtt szolgálatnak tekintette és végtelen lelkesen tevékenykedett mind Békés városáért, mint választókörzetéért egyaránt úgy, hogy mindvégig a szó legnemesebb értelmében vett ember tudott maradni.

Tisztelt Képviselő Úr, Kedves János, mindazok nevében hajtok most fejet életutad előtt, akiket szolgáltál és akikkel együtt szolgáltál ebben a földi életben. Békés Város Képviselő testülete nevében és magánemberként is búcsúzom most tőled, megőrizve jellegzetes alakodat, önzetlenségedet és munkához való viszonyodat. Ezt a közösen megkezdett munkát immár nélküled, mégis emlékezeted, szemléletformáló egyéniséged által támogatva végzi majd képviselő testületünk.

Kedves János, Képviselőtársam: nyugodj békében!

Izsó Gábor polgármester
(Biokultúra 2018/4)