Búcsú

Az amerikai Ökológiai Fogyasztók Egyesülete (Organic Consumers Association, OCA) 2018. június 2-án elvesztette egy nagyszerű aktivistájukát, Mike Durshmidt-t. Mike 1992-ben kezdte munkáját az OCA-nál, amikor önkéntesen jelentkezett chicago-i koordinátornak a Beyond Beef/McDonald’s kampányban. A nemzeti kampány a McDonald’s-ra igyekezett nyomást gyakorolni, hogy több vegetáriánus ajánlatot is vegyen fel étlapjára és egészségesebben, humánusabban, fenntarthatóbb körülmények között nevelt állatokat tartson.

A kampány eredményeként a McDonald’s be is vezetett néhányat a javasolt változásokból. 1993-97 között Mike volt Illinois állam szószólója az un. Tiszta Élelmiszer (Pure Food) kampányban. A kampányt a Monsanto vállalat vitatott szarvasmarha növekedési hormonja (BGH) és a génmódosított Flavr Savr paradicsom ellen folytatták. Mike keresztülutazott az országon, tejdömping elleni tiltakozásokat vezetett és sajtótájékoztatókon vett részt Ronnie Cummings, Howard Lyman és más munkatársaival, hogy a BGH-t távol tartsák az Egyesült Államok és más országok piacaitól. A tiltakozások és a társadalom ellenállásának eredményeképp a Flavr Savr paradicsomot kivonták a piacról. Ő vezette a sikeres „Mentsük meg az ökológiai előírásokat” (Save Organic Standards) kampányt, Chicagoban 1998-ban. Az akcióban az USA mezőgazdasági minisztériumánál szerették volna elérni, hogy engedélyezze a GMO-k, a sugárkezelt élelmiszerek és a szennyvíziszap feltüntetését az ökológiai címkéken. Rengeteg eseményt szervezett, számos kampányt vezetett génmódosított élelmiszerek, rovarirtók és ipari méretű állattartó telepek ellen, hirdetve az ökológiai, helyi előállítású és regeneratív mezőgazdasági megoldásokat. Lelkesen dolgozott együtt állatjogi csoportokkal is. Utolsó kampánya az OCA-val az un. Mocskos Tej (Dirty Milk) kampány volt, mely jelenleg is folyik azzal a céllal, hogy a Ben & Jerry vállalat fagylalt termékeik gyártása során ökológiai minőségre váltson.

Mike igazi ikonikus alkat volt. Minden egyes napon úgy élt, ahogyan az általa megcélzott vállalatoktól is elvárta. Harcait a saját meggyőződéseiért vívta, hihetetlen elszántsággal és hatalmas humorral. Többször is börtönbe került a tüntetései miatt és ha megkérdezték tőle, hogy hányszor is volt már bezárva, csak mosolygott egy nagyot és annyit válaszolt: „Azt hiszem úgy ötvenszer.” Akár a leukémiával küzdött, akár a világot szerette volna megváltani, sohasem adta fel. Nagyszerű barát volt, bátor és szenvedélyes harcosa az egyesület céljainak.

Forrás: www.organicconsumers.org
(Biokultúra 2018/4)