Április 26-27 között, a Debreceni Egyetem Szolnoki Campusán, a Tiszaligetben rendezték meg a Magyar Gasztronómia Napját. A negyedik alkalommal megrendezett eseményt a Biokontroll ezúttal is támogatta, valamint önálló kiállítói asztalánál is fogadta a biotermékek iránt érdeklődőket. A kiállítói vásáron számos biogazda kínálta, kóstoltatta termékeit a közönséggel.
A kétnapos rendezvény keretében párhuzamosan került sor a Magyarország Étele program szakácsversenyeire és a Kezünkben a jövőnk tudományos konferencia előadásaira. A két eseményt tekinthetjük az egészséges táplálkozás és a tudatos változás elméleti és gyakorlati vetületének.
A gasztronómia régi alapvetése, hogy kiváló ételt csak kiváló alapanyagokból lehet és érdemes készíteni. Egy alapanyag kiemelkedő minősége pedig elsősorban a beltartalmi értékeiben, színében, ízében nyilvánul meg. Márpedig éppen ezek azok a területek, ahol a biotermékek a legmagasabb elvárásoknak is meg tudnak felelni, miközben – ettől nem függetlenül – kedvező élettani hatásaik is kiemelkedők. A csúcsgasztronómia régóta nagyra tartja a bioalapanyagokat, így a „Magyarország étele” rendezvény keretében első alkalommal megrendezett Agroturizmus Étele versenynél is külön érétékelési szempontként szerepelt – egyebek mellett – a környezeti-, társadalmi fenntarthatóság, a termelői és a bio alapanyagok felhasználása.
Az ökológiai gazdálkodás kérdéskörét a konferencián és a standunknál is kiemelt érdeklődés övezte. Számtalan gyakorlati kérdést válaszoltunk meg az ellenőrzött ökológiai gazdálkodással, a tanúsított biotermékekkel kapcsolatban. Kiadványokkal segítettük mind a bioélelmiszerek előállítása iránt érdeklődőket, mind az egészséges élelmiszereket kereső tudatos vásárlókat. Nagy öröm volt számunkra, hogy már a rendezvény két napja alatt megerősítést nyert, hogy a bioélelmiszerek közétkeztetésbe kerülésére, súlyuk növelésére erős a társadalmi igény. Természetesen a Biokontroll asztalánál is volt lehetőség megkóstolni egy-egy bioterméket, de erre bőven biztosítottak lehetőséget a rendezvény keretében kiállító biotermelők is.
Lóga Ferenc Ádám homoktövisből készült termékeit kínálta és kóstoltatta a látogatókkal. Tomka Anna, különleges csicsóka készítményeivel, befőttjeivel, gyümölcseceteivel volt jelen. A látogatók között voltak, akik már ismerték termékeiket, de szép számmal akadtak olyanok is, akik itt fedezték fel azokat, ismerhették meg jótékony hatásait. Erdődi Imre lisztjeivel és olajaival szolgálta ki rajongóit, de a biogazda a tudományos konferencia több előadását is meghallgatta, amelyek – állítása szerint – nagyon hasznosak voltak, az elhangzottak hozzá fogják segíteni ahhoz, hogy még jobb minőséget tudjon előállítani.
A konferencia több előadása világított rá arra, hogy az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó termékek kulcsfontosságú szerepet töltenek be a táplálékérzékenység korában. Prof. Dr. Bardócz Zsuzsanna a pótló és helyettesítő élelmiszerek élettani hatásáról beszélt, Szólláth Tibor pedig a városi óvodai és iskolai bioétkeztetés pozitív tapasztalatairól és eredményeiről számolt be.
Meggyőződésünk, hogy az évente megrendezésre kerülő esemény lehetőséget biztosít arra, hogy a biotermékek és a táplálékérzékenységgel élők számára készített mentes termékek minél szélesebb körben megismerhetők és elérhetők legyenek a vásárlók számára. Nyilvánvaló, hogy a táplálékérzékenységgel élők megnövekedett száma miatt is egyre jelentősebb a kereslet a magas minőségű élelmiszerek, mint pl. a bioélelmiszerek iránt. Összességében elmondhatjuk, hogy messzemenőkig sikeres volt ez a két, gasztronómiai élményekben és szakmai információkban egyaránt gazdag nap.