Csak lassan?!

Az egyik legnagyobb amerikai befektetési bank, a Goldman Sachs nemrég kiadott jelentésében figyelmezteti a pénzembereket: óvatosan kell közelíteni a biotechnológiához és a génterápiához, mert ha túl hamar meggyógyulnak az emberek, nem lesz kit kezelni, így nem térülnek meg befektetéseik.

Az egészségügy kapcsán sokszor hallani olyan összeesküvés-elméleteket, amelyek szerint a befektetőknek semmilyen érdekük nincs abban, hogy az embereket kigyógyítsák a (halálos) betegségekből. Elvégre az egészségügy is csak egy üzlet: minél több a beteg, annál több a bevétel is, hiszen gyógyszereket vásárolnak, műtétet kell végrehajtani rajtuk, vagy épp a vizsgálathoz szükséges orvosi felszerelést kell megvennie a kórháznak.

Persze mindezekre kézzelfogható bizonyíték nincs, ám az előbbiekben említett, nemrégiben napvilágot látott tanulmány finoman szólva is érdekes.

A Goldman Sachs arról ír, hogy a páciensek meggyógyítása sokkal kevésbé kifizetődő, mintha hosszú távon kezelnék őket. A The Genom Revolution (A genetikai forradalom) című, április 10-én megjelent jelentésükben egész pontosan arra keresték a választ, hogy fenntartható üzleti modellt jelent-e, ha meggyógyítják a betegeket. A kérdés a génterápia küszöbön lévő forradalmi győzelme miatt merült fel, amellyel számos betegség gyógyíthatóvá válna.

Salveen Richter, a Goldman Sachs elemzője szerint a génterápia legvonzóbb tulajdonsága, hogy csak egyszeri beavatkozást igényel, emiatt kevesebb bevételt is eredményezhet, mint egy hosszabb kezelés. Richter a tanulmányban a hepatitis C vírust hozta fel példának, amely 2015-ben főként Amerikában mintegy 12,5 milliárd dollár bevételt termelt a befektetőnek. Egy új gyógyszernek köszönhetően azonban egy 12 hetes terápiával sikerült a betegek 90 százalékát meggyógyítani, így őket már sem kezelni nem kellett, sem más embereket nem fertőztek meg a vírussal. A betegségből származó bevétel így mára ezen a téren 4 milliárd dollárra csökkent. Richter szerint bár mindez a társadalomnak jó, a befektetőknek már kevésbé.

A tanulmány szerint ugyanakkor vannak olyan területek, ahová érdemes lehet a biotechnológiával foglalkozó cégeknek is befektetniük. Ilyen például a hemofília (vérzékenység), amely világszinten 9-10 milliárd dolláros piac, és ahol évente 6-7 százalékkal több lesz a páciensek száma, de „jó üzlet” egyes elterjedt rendellenességek (pl. gerinc eredetű izomsorvadás – SMA) vagy épp a genetikai szembetegségek kezelésébe is pénzt fektetni.

Forrás: www.cnbc.com
(Biokultúra 2014/8)