Csökken az antibiotikumok hatékonysága, a húsipar tudja, miért

Valószínűleg senki nem gondolkodik sokat az antibiotikumokról – amíg nincs szüksége rájuk. De mi történik, ha mégis szükség van rájuk, de hatástalannak bizonyulnak? Az USA járványvédelmi központja (U.S. Centers for Disease Control) szerint az antibiotikumokkal szemben rezisztens baktériumok és gombák évente több mint 2,8 millió fertőzést és 35 000 haláleset okoznak az Egyesült Államokban.

Az Egyesült Államokban átlagosan 11 másodpercenként történik antibiotikum-rezisztens fertőzés és minden 15. percben ehhez köthető haláleset. Az egyik fő oka annak, hogy a fertőzések az antibiotikumokkal szemben rezisztenssé váltak, a gyáripari gazdaságokban keresendő – amelyek évente közel 12 millió fontnyi gyógyászati szempontból fontos antibiotikumot használnak a mocskos, zsúfolt körülmények által okozott betegségek elkerülésére és (bár nem szeretik ezt beismerni) az állatok gyorsabb növekedésére.

A CBS hírcsatorna által készített interjúk azt igazolták, hogy a sertéshús-ipar, amely egy maroknyi multinacionális vállalat kezében van, mekkora távolságot igyekszik tartani, hogy a kutatók és a biztonsági ellenőrök ne tárhassák fel teljes mértékben, hogy a húsipar milyen nagy mértékben veszélyezteti a közegészségügyet.

A műsor arra is felhívta a figyelmet, hogy az otthoni konyhákba behozott minden egyes csomag sertéshús is tartalmazhat antibiotikum-rezisztens baktériumokat. Dr. Lance Price, a George Washington Egyetem mikrobiológusa és a gyógyszer-rezisztens baktériumok vezető szakértője szerint ezeket a baktériumokat a hússal együtt valamennyien elfogyasztjuk. Ezáltal a baktériumok bejutnak a szervezetünkbe, és fertőzéseket okoznak. A fertőzésekre pedig, mivel már rezisztensek az antibiotikumokkal szemben, az orvosok sem tudnak megfelelő kezelést biztostani. Természetesen előfordulhat, hogy a kórokozókat a főzési eljárás során ártalmatlanítjuk – mondta Price – de a probléma az, hogy amikor a nyers húst tartalmazó csomagot a házba behozzuk és felnyitjuk, akkor potenciálisan gyógyszer-rezisztens kórokozókat is kijuttatunk a konyhánkba.

Forrás: www.organicconsumers.org
(Biokultúra 2020/1)