Csúcspontra ért az osztrák ökológiai konjunktúra?

A fogyasztók Ausztriában minden korábbinál több bio­élelmiszert vásároltak 2020-ban. Az előző évhez képest az összes értékesítési csatornát beleszámítva, 316 millió euróval, arányaiban 15 százalékkal, mintegy 2,37 milliárd euróra nőtt a bioélelmiszerek értékesítése.

Ezt az Agrarmarkt Austria Marketing (AMA Marketing) és a Bio Austria Egyesület jelentette be a közelmúltban tartott sajtótájékoztatóján. „A számok egyértelmű bizonyítékai annak, hogy a biotermékek jelentősége a társadalomban folyamatosan növekszik, ami egyre inkább tükröződik a vásárlási magatartásban is” – mondta Gertraud Grabmann, a Bio Austria szövetségi elnöke.

Az AMA Marketing felmérései szerint szinte minden osztrák lakos vásárol bioélelmiszert, az utóbbi években pedig mennyiségét tekintve is egyre több bioterméket kerül eladásra. A növekedés okaként a bioszövetség olyan környezeti szempontokat említ, mint a klímaválság és a biodiverzitás csökkenése, mivel az általuk jelentette kíhívások megoldása egyre fontosabb a társadalom számára is. Ausztriában 2021-ben is rekordforgalom és rekord eladások várhatók az egész év során. Csak a hagyományos élelmiszer-kiskereskedelmi szektorban, ahol a bioélelmiszerek több mint 80 százalékát adják el, a fogyasztók az év első hat hónapjában 420 millió euró értékben vásároltak bioterméket – csaknem 17 százalékkal többet, mint 2020 első felében. Átlagosan 24 bolti látogatás során 31 kilogramm bioélelmiszert vásároltak. Értékben 11,3 százalékot tett ki a bio termékek részaránya a bevásárlókocsiba helyezett áruk között, ebben az időszakban.

Az ausztriai biokonjunktúra azonban hamarosan túlléphet a tetőpontján. Miközben a bioélelmiszerek iránti kereslet növekszik, a kínálati oldalon fennáll a hiány veszélye. 2019 és 2020 között Ausztriában mindössze 235 gazdaság tért át a biogazdálkodásra, mely az Agrár-környezetvédelmi Program (ÖPUL) keretében az ökológiai gazdaságoknak nyújtott támogatások mértékével magyarázható.

A Bio Austria szerint azoknak a termelőknek, akik újonnan szeretnének biogazdálkodásba kezdeni, 2019 óta nélkülözniük kell az ökológiai intézkedésből hozzáférhető támogatásokat és ez úgy tűnik, hogy sok gazdaságot elriaszt. 2015 és 2018 között a gazdálkodók még újonnan léphettek be az intézkedésbe. Az egyesület ekkor 13 százalékos növekedést regisztrált az ökológiai gazdaságok számában, ami 2718 gazdaságnak felelt meg. 2018-tól 2019-ig már csak mintegy 800 gazdaság tért át a biogazdálkodásra, ami 3,3 százalékos növekedést jelentett.

Grabmann ezt a fejleményt a kínálat és a kereslet közötti szakadék növekedéseként írta le. „A mi szempontunkból itt ellenintézkedéseket kell tennünk, különben fennáll a hozzáadott érték elvesztésének veszélye a hazai mezőgazdaság számára” – mondta a Bio-Austria szövetségi elnöke. Ausztriában jelenleg összesen 24 480 gazdaság működik az ökológiai gazdálkodás szabályai szerint. Ez az összes mezőgazdasági üzem 22,7 százaléka. 679 872 hektáron, a teljes mezőgazdasági terület 26,5 százalékán gazdálkodnak.

Forrás: https://organic-market.info
(Biokultúra 2021/6)