Dán gazdák az állatjólétért

A dán gazdálkodókat élénken foglalkoztatja az általuk uniós szinten is bevezetni kívánt állatjóléti gyakorlat, miszerint a vágásérett állatokat még a gazdaságban leölik, a vágóhídra történő szállítás előtt. Dániában az állatorvos a tervezett vágás előtt maximum 24 órával kilátogat a szóban forgó gazdaságba annak megvizsgálására és igazolására, hogy az állat egészséges és fogyasztásra alkalmas. Az ottani gazdálkodók állatjóléti okokból választják ezt a gyakorlatot, mivel így az állatot megkímélik a szállítással és a vágóhídi tartózkodással járó stressztől.

A dániai hatóságok más EU tagállamokkal is felvették a kapcsolatot azzal kapcsolatban, hogy mely országokban engedélyezett már ez az eljárás. A válaszok alapján kiderült, hogy másutt csak sürgős esetben, az állatot ért baleset esetén lehetséges, illetve ha az állat megvadult és emiatt veszélyessé válna szállítása és kezelése. A dániai hatóságok azonban szeretnék javasolni az EU törvényhozásban e gyakorlat engedélyeztetését.

A svédországi Eldrimner tudásközpont sokéves, hasonló törekvéseiről számolt be. A vágóállatok lehető leghamarabb történő, állatjóléti és a hús minősége szempontjából stresszmentes vágásának lehetőségét továbbra is vizsgálják, többek között Németország egyes részein már engedélyezett gyakorlat alapján.

Belgiumban ez az eljárás csak sérült, de más szempontból egészséges állatok esetében lehetséges tenyésztett vadak (pl. őz) és bölények esetében. A belga élelmiszerbiztonsági hatóságok nyitottak erre az eljárásra egyes, az egész évben legelőn tartott és néhány nehezen kezelhető szarvasmarha fajta esetében is, azonban az eljárás még nem engedélyezett és nem vált gyakorlattá.

Forrás: www.okologi.dk, www.eldrimner.com
(Biokultúra 2018/1-2)