Dánia továbbra is világbajnok a biotermékek fogyasztása terén

A globális ökológiai piac adatai azt mutatják, hogy a dánok megszakítás nélkül 11 éve állnak az első helyen az ökológiai termékek fogyasztásában.

Dánia részesedése az ökológiai piacból 2020-ban ismét a legmagasabb volt az összes ország közül, 13 százalékkal új rekordot döntött: egy főre jutó, átlagosan 384 euró értékű bio élelmiszer került a bevásárlókosárba, ami 40 euróval több, mint az előző évben. A második és harmadik helyen Ausztria 11,3 százalékos részesedéssel és Svájc 10,3 százalékos részesedéssel áll a Svájci Kutatóintézet által közzétett „The World of Organic Agriculture – Statistics and Emerging Trends 2021” című jelentés szerint.

Általánosságban elmondható, hogy a bioélelmiszerek értékesítése világszerte tovább nőtt 2020-ban és elérte a 120 milliárd eurós csúcsértéket. 2019-hez képes ez 15 százalékos növekedést jelent. Az ökológiai ágazat növekedését az elmúlt években a világ számos részén kitört koronavírus járvány is ösztönözte. A fogyasztók vásárlásaikat az egészségre, a jólétre és a táplálkozásra összpontosították – olyan tulajdonságokra, amelyeket a biotermékekhez társítanak.

Dániában a bio élelmiszerek iránti keresletet nem csak a világjárvány során kialakult trendek ösztönözték. Az ország ökológiai szektorának folyamatos sikere elsősorban az itteni tudatosságuknak köszönhető. A termelés nem áll meg, a biotermékek fejlesztése folyamatos. Ehhez hozzájárult a kormány által ellenőrzött bio címke, az állami finanszírozás és a politikai támogatás is.

Forrás: https://organic-market.info
(Biokultúra 2022/2-3)