Egy kis múltidézés

Hogyha 100 évvel ezelőtt azt mondtuk volna egy gazdának, hogy a mezőgazdaság egy napon a földi életet fogja veszélyeztetni, valószínűleg jót nevetett volna rajta; hiszen ez egyszerűen nem lehetséges: a mezőgazdaság termeli az élelmiszert, mely alapvető fontosságú az élethez; földműveléssel vagy állattartással ilyen méretű kárt nem lehet okozni.

Napjainkban azonban ezzel kell szembenéznünk, hiszen gyakorlatilag minden környezeti és egészségügyi probléma visszavezethető a modern élelmiszertermelésre. Gondoljunk csak az alultápláltságra, miközben rengeteg élelmiszer kerül a hulladékgyűjtőkbe; vagy az egyre gyakoribb elhízásra és más, az emberi egészséget károsító krónikus betegség megjelenésére; vagy az édesvíz és az éghajlatváltozás problémájára; illetve a gyakran aggodalmat keltő kémiai anyagok (növényvédő szerek és műtrágyák) okozta környezeti szennyezésre, mely a teljes élelmiszerláncra kifejti negatív hatását.

A kissé borúlátó felsorolás ellenére jó hírrel is szolgálhatunk, hiszen ezekre a problémákra ismerjük a megoldást! A rohamos fejlődés során megfeledkeztünk a 100 évvel ezelőtt élt gazda körültekintő – az ökoszisztémát támogató és a környezetet egészként szemlélő – gyakorlatáról. Ezekhez a gyökerekhez kell visszatérnünk, hogy újra jóízűen nevethessünk a lehetetlennek tulajdonított jövőképen.

Forrás: www.organicconsumers.org

(Biokultúra 2017/4)