Egyetlen megoldás a mezőgazdaságban a modern biogazdálkodás, az egészséges táplálkozásban pedig a biotermék-fogyasztás

Sokak szerint a Föld sorsa az ember szempontjából már megpecsételődött: bár az élet maga túléli a bekövetkező változásokat, az emberi faj azonban valószínűleg nem. Ezt nem akarjuk hinni, bízunk abban, hogy utódaink megkapják az élet lehetőségét, ahogyan mi is megkaptuk azt őseinktől generációkon keresztül a Teremtéstől mostanáig.

A riasztó tények ismertek. Nő az üvegház hatású gázok koncentrációja, emelkedik a Föld hőmérséklete, rendkívüli időjárási anomáliák ismétlődnek a szinte eltűnő Dunától, az esőmentes októberen át, csak a nyarat és a telet mutató – tavasz és ősz nélküli – évekig, a délről behatoló új károsítókig és a trópusi betegségek megjelenéséig. A napokban az ENSZ adott ki „vörös riasztást”, amely szerint a globális felmelegedés immár visszafordíthatatlanná vált, következményei beláthatatlanok.

Szomorú tény, hogy hazánk földjére évenként mintegy 30 ezer tonnányi (25-30 km hosszú vasúti szerelvényben elférő) növényvédőszert, vegyszert szórnak ki, köztük nagyon erős mérgeket, és ennek sokszorosát olyan műtrágyákból, amelyek gyártása során mérhetetlen mennyiségű üvegház hatású gáz kerül kibocsátásra.

Az iparszerű gazdálkodásban a talajok a műtrágyák és a vegyszerek használata miatt szinte halottá váltak, ennek következménye a szervesanyag (humusz) lassú égése, amely nem csak szén­dioxid kibocsájtásként jelentkezik, hanem a táplálék beltartalmának drasztikus csökkenésének is okozója, az egyoldalú növénytáplálás gyakorlata mellett.

A hiányos, silány beltartalmú élelmiszer az okozója a „fejlett” világra jellemző elhízásnak („kövér, de éhezik”), és az élelmiszerekben maradt vegyszerek az okozói lehetnek az utóbbi időben gyakori „népbetegségeknek”: a rosszindulatú betegségektől kezdve, az allergiákon át az autizmusig. Egy köztiszteletnek örvendő tudós társaság csak a hormonháztartásra ható vegyszerek kárát az EU-ban évi 150 mrd euróra becsüli, amelyből közel 120 mrd a mezőgazdasági vegyszerekre jut; fő hatás a gondolkodási képesség csökkenése. Más tanulmányok különösen a gyermekek kitettségére világítanak rá.

Félreértés ne essék! A károkért a vegyszereket használó gazdák nem hibáztathatók! Ők tudnak talajt művelni, vetni, betakarítani, állatot gondozni és arra alapoznak, hogy az engedélyezett szerek jól felhasználva ártalmatlanok. Azonban azt a döntést, hogy holnaptól másként csinálom, azt csak ők hozhatják meg; ezt a döntésüket segítheti egy jó támogatáspolitika!

A biogazdálkodás a magyarság gazdálkodási kultúrájának egyenes folytatása. Bár a globális hatásoktól a mi hazánk sem függetleníthető, amit megtehetünk védelmében, azt meg kell tennünk! Teljes a realitása egy sorvadt, haldokló világ-környezetben a virágzó Kárpát-medencének.

Ehhez kellenek a felelős gazdák, a jövőt védő közösségek és a jó kormányzás is.

Adja Isten, hogy ebben legyen részünk!

Dr. Roszík Péter alelnök
Magyar Biokultúra Szövetség
(Biokultúra 2021/4)