Egymillió mogyoró

Amerika középnyugati részét a folyókkal, tavakkal, prérikkel és búzamezőkkel a kontinens gerincvonalának tekintjük. Azonban ipari mezőgazdaságával, GMO-s monokultúráival e területen már ijesztő méreteket ölt a vízszennyezés, a talajok erodálódása, a biodiverzitás pusztulása. Van-e erre létező, lehetséges megoldás? Az Egymillió Mogyoró (Million Hazelnut Campaign) elnevezésű kampány munkatársai szerint Középnyugat-Amerika helyreállításának megkezdéséhez a legjobb megoldás a mogyorófák telepítése lehet.

Az úgynevezett agrár-erdészeti rendszerek keretei között folytatott termelő tevékenység során a gazdaságokban őshonos gyümölcsöket és mogyoróféléket is telepítenek. Egymillió mogyorófa már sokat jelentene a légszennyezés csökkentése, a vadvilág élőhelyének helyreállítása, a globális felmelegedés mérséklése, a szén-dioxid kibocsátás mérséklése és a szén-dioxid megkötése érdekében. A kampány során a mogyorófák telepítéséhez gyűjtenek pénzadományokat.

A kezdeményezés a cselekvés fontosságára hívja fel a figyelmet, továbbá arra, hogy azonnal tenni kell az emberiséggel szembeni legnagyobb kihívások tekintetében. A klímaváltozás, a légköri széndioxid kibocsátása a talajhoz köthető. Ezek az évelő mogyoróültetvények a szenet visszajuttathatják a talajba, ahová az tartozik, megteremtve ezzel a regeneratív jövő lehetőségét.

A kampány a tudatos állampolgárok és a tudatos gazdálkodók közös erőfeszítése. A tudatos állampolgárok anyagilag támogatják a mogyorófák telepítését, ezáltal csökkentik a tudatos gazdálkodók anyagi nehézségeit az erózió és vízszennyeződés elleni harcban.

Mindemellett a vidék gazdasága is megerősödhet az értékes árunak számító mogyoró termés értékesítésével.

Forrás: https://millionhazelnut.com
(Biokultúra 2019/3)