Egyre egészségesebb étrendet követnek a magyarok

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján megállapítható, hogy a magyar lakosság étkezési szokásai egyre inkább az egészséges táplálkozás irányába mozdulnak el. Az elmúlt tíz évben a zöldségek, gyümölcsök és tejtermékek iránti fogyasztói kereslet jelentősen megemelkedett. Számadatokkal kifejezve: egy átlagos magyar fogyasztó 2010-ben évi 37,8 kilogramm gyümölcsöt és 48,1 kilogramm zöldséget fogyasztott. 2020-ra ez a mennyiség mindkét kategóriában jelentős emelkedést mutat. Gyümölcsfélék esetében 46,6 kg, zöldségek esetében 60,3 kg mennyiséget fogyasztunk ma hazánkban.

A tejtermékek körében a változás kisebb mértékű ugyan, de szintén egyértelműen emelkedő tendenciáról beszélhetünk. 2010-ben az egy főre eső tejtermék fogyasztás 71,3 kg, 2020-ban ez 79,9 kg. Figyelemre méltó tény, hogy a KSH a legszegényebb rétegekben mérte a legnagyobb növekedést, ahol a gyümölcs- és zöldségfogyasztás közel a duplájára nőtt a korábbiakhoz képest. Nagy István agrárminiszter szerint ez is jól jelzi, hogy 2010 óta jelentős mértékben növekedett a magyar lakosság elkölthető jövedelme, valamint a keresetek vásárlóértéke is nagymértékben javult. Ennek köszönhetően szerencsére egyre több magyar állampolgár engedheti meg magának az egészséges táplálkozást.

Forrás: www.agrotrend.hu
(Biokultúra 2022/1)