Együttműködés az agrártámogatások megváltoztatásáért

2020. október 14-én, Hatvanban, a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeumban ünnepélyes keretek között Dr. Jámbor László, a Vadászkamara elnöke, Dr. Halmos Gergő, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) igazgatója és Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke ágazatokon átívelő együttműködési megállapodást írt alá az agrárium jövőjét meghatározó támogatások természetbaráttá tételére. Az élő rendszerek védelme mellett megfogalmazott közös állásfoglalást az agrártáj változásának jelenlegi tendenciái hívták életre.

A mezőgazdasági termelés az elmúlt tizenöt évben látványos fejlődésen ment keresztül. A legjelentősebb termelési mutatószámok (terméshozam, kijuttatott anyagok használata, gépesítettség mértéke) határozottan emelkedő tendenciát mutatnak, ezzel egyidejűleg azonban a mezőgazdasági természeti rendszerek sokfélesége mintegy 30%-kal csökkent. Az apróvadfajok állománya vészesen hanyatlik, a mezőgazdasági termelés alapját képező vadon élő és háziasított beporzó rovarfajok állományainak veszteségei aggasztóak, három évtized alatt mintegy 75%-os mértékű a visszaesés.

Az egyre növekvő méretű szántóföldi táblák, a természetes és vizes élőhelyek területének beszűkülése miatt a 2020-2027 időszakra vonatkozó Közös Agrárpolitika (KAP) agrártámogatási rendszerének kidolgozása során kiemelt fontossággal kell szerepelnie a mezőgazdasági élőhelyeken fenyegető ökológiai válság elkerülésének, az apróvadállományok további csökkenésének megakadályozásának és a beporzó rovarok hazai helyzetének javításának, javulásának.

Az együttműködési megállapodás aláírásával a három szakmai szervezet közösen dolgozik azon, hogy az apróvadgazdálkodási célokat is szolgáló agrártámogatási rendszer a földhasználók és a vadászatra jogosultak összefogásával még nagyobb összhangban működhessen a jövőben.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleménye a www.mme.hu, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület közleménye a www.omme.hu internetes oldalon érhető el.

www.agrotrend.hu
(Biokultúra 2020/4-5)