Együttműködési megállapodást kötött a GYSZT és a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.

A megállapodás ünnepélye aláírására a GYSZT 30 című szakmai napon került sor. Kiemelt téma volt a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács NAK Gyógynövény alosztállyal közösen szervezett GYSZT 30 című gyógynövényes szakmai napján a bio gyógynövény gyűjtés és termesztés helyzete.

Együttműködési megállapodást kötött a GYSZT és a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.

Együttműködési megállapodást kötött a GYSZT és a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.

A május 12-i szakmai napon külön blokkban foglalkoztak a témával a meghívott szakértők, dr. Roszík Péter, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője, dr. Lucskai Attila, az Agrárminisztérium ökogazdálkodási és mikológiai szakreferense, dr. Rybaltovszki Péter, a Herbafarm Kft. ügyvezetője és Temesi Nándor, a Schmidt und Co. Kft, munkatársa. Czirbus Zoltán, a GYSZT elnöke, bevezetőjében röviden összefoglalta a hazai ökológiai termesztés jelenlegi helyzetét, piaci jellemzőit valamint beszámolt az ökológiai gazdálkodás fejlesztésével kapcsolatos hazai intézkedésekről. Ezután került sor az együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírására a szervezetek vezetői, Czirbus Zoltán és dr. Roszík Péter között.

A GYSZT és Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. közös munkája nem újkeletű, hiszen szakmai ügyekben korábban is segítette egymást és egyeztetett a két szervezet, ugyanakkor az együttműködési megállapodással hivatalos formát csak most kapott. Czirbus Zoltán a szakmai napon hangsúlyozta, hogy a megállapodás nem csupán formális együttműködést jelent, hiszen számos olyan eleme van a megállapodásnak, ami az ökológiai gazdálkodást folytató terméktanácsi tagokat, valamint a két szervezet egymás közötti munkáját segíti. Ilyenek a GYSZT és Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. közötti évi rendszeres egyeztetések, kiemelt témákkal foglalkozó munkacsoportok, az ellenőrzések egyszerűsítésére, bürokrácia csökkentésére irányuló intézkedések, a gazdálkodók tájékoztatása, valamint a terméktanácsi tagok mindenkori minimál rész felett kapott 5%-os engedménye az ellenőrzési és tanúsítási díjból, ami a gazdálkodók kérésére kerül jóváírásra a Bionkontroll Hungária Nonprofit Kft. által.

A szervezetek közti megállapodás a felek reményei szerint hozzájárul majd a hazai ökológiai gyógynövénytermelés bővüléséhez is.

Forrás: www.gyszt.hu
(Biokultúra 2023/3-4)