Éhhalál fenyegeti Európa fáit

Tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a légszennyezés megölheti Európa fáit, mivel elpusztulnak a létezésükhöz nélkülözhetetlen, a gyökérzónában tenyésző gombafajok, melyek a gyökereken élnek, vízzel és ásványi anyagokkal látják el a fákat – mondta a BBC-nek dr. Martin Bidartondo, a londoni Imperial College természettudományos tanszékének és a kewi Királyi Botanikus Kertek (Royal Botanic Gardens, Kew) munkatársa. A jelenleg érvényes szennyezési határértékek nem elég szigorúak ahhoz, hogy megmentsék a fák életéhez nélkülözhetetlen erdei gombafajokat, mondják a kutatók.

A fák alultápláltságának jelei a színtelen vagy hiányzó levelek már Európa teljes területén megfigyelhetők és ebben a gombák hiánya is szerepet játszhat. Ha törődünk erdeink egészségével és azok állapotával, nem elég, ha csak a földfelszín felett vizsgálódunk. A föld alá is be kell néznünk, hogy megértsük, a gombák hogyan táplálják a fákat. A földszint alatt élő gombák akár több évtizeden keresztül is élhetnek, és több négyzetméter nagyságúra is nőhetnek. Ezek az ún. mikorrhiza gombák szerves vegyületeket kapnak a fától, cserébe vízzel és létfontosságú tápanyagokkal, nitrogénnel, foszforral és káliummal táplálják a fát, melyeket az a talajból tud felvenni.

A kutatók 10 éven keresztül, 20 európai országban, beleértve az Egyesült Királyságot is, mintegy 137 bükk, tölgy és fenyőerdőből 13.000 talajmintát vettek, 40.000 gyökeret vizsgáltak meg. Azt találták, hogy a helyi levegő és talaj minősége erősen befolyásolja a gombák életét. A tanulmány egyik legfontosabb következtetése, hogy az Európában megállapított szennyezési határétékek túl magasak. Észak-Amerikához hasonlóan, ahol a határértékek jóval alacsonyabbak, Európában is fontos lenne például a nitrogén határértéket felére csökkenteni. Az európai fák nem tűrik jobban a szennyezést, mint az észak-amerikaiak, csupán szimbióta gombáik szenvednek jobban. A fő probléma az, hogy a természetvédelmi irányelvekben a gombafélék kevés figyelmet kapnak, ezért nehéz megállapítani, hogy mely fajok ritkák, vagy vannak visszaszorulóban. A fáknak szükségük van a gombák által szolgáltatott ásványi anyagokra és vízre. Ezért ha a szennyezések hatással vannak a gombákra, akkor az hatással van a fák egészségére, növekedésére és életképességére is.

Forrás: www.bbc.co.uk
(Biokultúra 2018/4)