Eldobott cigarettacsikkek hatása a növényvilágra

Sokan a PET-palackokat gondolnánk a világon legelterjedtebb műanyagszemétnek. Azonban az éves szinten becsült mintegy 4,5 ezer milliárd eldobott cigarettacsikk magasan vezeti a listát.

Az Angliában működő Ruskin Egyetem tanulmányt készített a talajba kerülő cigaretta csikkeknek a növények fejlődésére gyakorolt hatásáról. A vizsgálatban résztvevő kutatók Cambridge környékén gyűjtöttek eldobott cigarettacsikkeket, ahol négyzetméterenként akár 128 darabot is találtak. A kutatás megállapította, hogy a csikkek jelenlétének hatására a talajban a lóhere kicsírázásának esélye mintegy 27%-kal, a szárhossz 28%-kal, a növény gyökerének súlya több mint felével csökkent. Fűfélék esetében a kicsírázás esélye 10%-kal, a szárhossz 13%-kal lett kisebb.

A vizsgált növények a városi parkokban elterjedtek, hozzájárulnak a fajok egészségéhez, fontosak a beporzó rovarok számára és a nitrogén megkötés szempontjából is. A csikkek többsége bioműanyagból, cellulóz-acetát-szálból készült szűrőt tartalmaz. A gyártás során a bioműanyaghoz adott szerek hajlékonyabbá teszik a szűrőt, ezek kimosódva a talajba kerülhetnek és a kezdeti növényi életet károsíthatják. Egy filter lebomlása akár egy évtizedig is eltarthat.

A vizsgálat megállapította, hogy az el nem szívott cigaretták szűrője csaknem ugyanolyan hatást gyakorol a növények fejlődésére, mint a használt szűrők, következésképpen a károkért konkrétan a filter tehető feleőssé, a dohány égetéséből származó mérgek nélkül is. A kutatás vezetője, dr. Dannielle Green elmondta, hogy a használt csikkek eldobása társadalmilag elfogadott, azonban az ily módon eldobott szemét komoly károkat okozhat a környezetnek is.

A szemetelésért kiszabható bírságok mértékét általában a helyi hatóságok állapítják meg. A Környezetvédelmi, Élelmiszer- és Vidékügyi Minisztérium a szemetelésért kiszabható büntetés nagyságát 65 és 150 font között határozta meg, az alapértelmezett bírság összege 100 font. A londoni City-ben, ahol a bírság 150 font, évente hatmillió csikket dobnak el az utcán, melynek eltakarítása 3,8 millió fontba kerül. A városrészben az eldobott csikkek mennyiségének csökkentésére mintegy 700 csikk-kukát helyeztek el falakon és utcai lámpákon, ingyenes zseb hamutartók is elérhetők.

Annak ellenére, hogy a szemetelés bűncselekménynek számít, a Tartsuk Angliát Tisztán (Keep Britain Tidy) elnevezésű környezetvédelmi jótékonysági szervezet szerint a dohányzók több mint tíz százaléka nem tartja szemetelésnek a csikkek eldobását. Ma már köztudott, hogy a műanyagok milyen jelentős károkat okoznak a vízi és a szárazföldi élővilágban is, ezért itt az ideje annak, hogy a dohányzók is felelősségteljes viselkedést tanúsítsanak és a cigarettacsikkeket tényleg a szemetesekbe dobják.

Forrás: www.bbc.com
(Biokultúra 2019/4-5)