Élelem és érzelem

Étkezésünk befolyásolja hangulatunkat, ez nem is kérdés. A finomított szénhidrátok, vagyis a tésztafélék, fehérkenyér és más feldolgozott élelmiszerek fogyasztása álmossá és lassúvá tesz, míg a nyers gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával ellentétes hatást érhetünk el, vagyis javul hangulatunk és egész életfelfogásunk is, áll az Új-Zélandon működő Otago Egyetem által készített tanulmány középpontjában, mely alátámasztja azt a jól ismert bölcs kínai mondást: „Azzá leszel, amit eszel”.

Amerikában minden ötödik felnőtt, azaz mintegy 44 milliárd ember küzd mentális egészségügyi problémával. Ez semmi esetre sem tekinthető normálisnak. Egy ereje teljében lévő fiatalnak az életet kell élveznie, nem pedig depressziósnak lenni. Az említett tanulmány szerint a válasz az elfogyasztott táplálékban rejlik. A kutatás kimutatta, hogy a nyers ételek tápanyag tartalma magasabb, mint a feldolgozott, megfőzött élelmiszereké, ezáltal jobb mentális közérzetet biztosítanak. Az emberek döntő többségére igaz, hogy fogyaszthatna több gyümölcsöt és zöldséget, ez azonban nem is olyan egyszerű. A dolog hátterében az áll, hogy az iskolai menzákon nem szolgálnak fel zöldségeket, így a gyerekek úgy nőnek fel, hogy nem is ismerkednek meg ezzel az ételféleséggel, így nem is szeretik meg igazán.

Az érem másik oldala viszont az, hogy ha minden amerikai szeretné elfogyasztani az USA Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) által ajánlott napi gyümölcs és zöldség mennyiséget, akkor ez nem is lenne lehetséges, mivel nem állnak rendelkezésre ilyen mennyiségben a szükséges egészséges élelmiszerek. Az évi 90 milliárd dolláros költségvetésű agrártörvény a feldolgozott, olcsó, GMO-s élelmiszereket támogatja az egészséges, tápanyagokban gazdag zöld étkek helyett. Az agrártámogatások döntő hányadát a leggazdagabb földtulajdonosok kapják, akik monokultúrában termelnek, a Monsanto növényvédő szereit használják és génmódosított növényeket állítanak elő, melyekből aztán magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, etanol és ipari méretű állattartó telepek számára takarmány készül. Ha a kongresszus valóban csökkenteni szándékozik a táplálkozással kapcsolatba hozható megbetegedések számát, akkor az agrártörvénybe is bele kell foglalniuk az ökológiai termékek támogatását.

Forrás: www.organicconsumers.org
(Biokultúra 2018/4)