Élelmiszerekben fellelhető peszticidek – legfrissebb adatok

Megjelent az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) legújabb jelentése az élelmiszerekben található növényvédőszer-maradékokról az Európai Unióban. A jelentés pillanatképet ad a gyakran fogyasztott termékekben található szermaradék-szintekről.

2021-ben összesen 87 863 élelmiszermintát gyűjtöttek az Európai Unióban. Az eredmények elemzése azt mutatja, hogy a minták 96,1%-a a jogszabályban megengedett szinteken belül volt. Az EU által koordinált ellenőrzési program (EU MACP) részeként elemzett 13 845 mintából álló részhalmaz 97,9%-a a törvényi határokon belül volt. Az EU MACP 12 élelmiszertermékből véletlenszerűen gyűjtött mintákat elemzi. 2021-ben ezek voltak a padlizsán, a banán, a brokkoli, a termesztett gombák, a grapefruit, a dinnye, az édes paprika, a csemegeszőlő, a szűz olívaolaj, a búza, a marha­zsír és a csirke tojás.

Az összehangolt programban elemzett minták közül:

  • 58,1%-a (8043 db minta) nem tartalmazott mennyiségileg mérhető szermaradványt;
  • 39,8%-a (5507 db minta) tartalmazott egy vagy több szermaradékot a megengedett határértékek (maximális szermaradványértékek vagy MRL-ek) alatti vagy azzal egyenlő koncentrációban;
  • 2,1%-a (295 db minta) tartalmazott a megengedett határértéket meghaladó szermaradványt.

Ugyanabból a termékválasztékból háromévente vesznek mintát, ami azt jelenti, hogy felfelé vagy lefelé irányuló tendenciák azonosíthatók.

Az ellenőrzési programok részletes eredményei az EFSA honlapján böngészhető diagramok és grafikonok formájában elérhetők, így az adatok a nem szakemberek számára is hozzáférhetők. Az EFSA az eredmények elemzésének részeként étrendi kockázatértékelést végzett. A jelentés azt sugallja, hogy a 2021-ben elemzett élelmiszer-alapanyagok valószínűleg nem jelentenek aggodalmat a fogyasztók egészsége szempontjából. Ennek ellenére a jelentés számos ajánlást tartalmaz a peszticid-szermaradványok európai ellenőrzési rendszereinek hatékonyságának növelésére vonatkozóan is.

Forrás: www.efsa.europa.eu
(Biokultúra 2023/3-4)