Élen a bio Franciaországban

A franciák fogyasztói szokásainak felmérése során egyértelműen kirajzolódni látszik a bioélelmiszerek népszerűségének feltörekvő népszerűsége. A tavalyi év során 10 franciából 9 alkalmanként, közel 75%-uk pedig már rendszeresen fogyasztott bio élelmiszereket.

A bio élelmiszerek aránya az országban ma már 5% körüli, mely a jelenlegi trendeket nézve várhatóan tovább növekedik. A tavalyi év során az értékesített bio élelmiszerek forgalma 9,7 milliárd euró volt, az egy évvel azelőtti időszakhoz képest ez 1,4 milliárd eurós növekedést jelent. Egy másik felmérésből az derült ki, hogy a biotermékeket választó franciák több mint fele a jelenleg középkorú lakosság köréből kerül ki, többségében a nők és a közepes méretű városokban lakók közül. Az említett fogyasztók gyakran első gyermekük születésekor kezdtek nyitni a biotermékek felé, harmincas éveik közelében.

A kiskereskedelmi láncokban is tükröződik a változás. Egyre több gyakorlatot látni a fenntarthatóság melletti elköteleződésre, miközben a csomagolás területén még temérdek sok kérdés vár megoldásra.

A vendéglátás tekintetében a franciák 78%-a szeretne bio ételeket látni az éttermek kínálatában, 76 és 74% pedig a kórházakban és idősotthonokban is fontosnak tartaná ezen ételek megjelenését. Ezzel összhangban az iskolai és gyerekétkeztetésben érintett konyhák 85%-a nyitott a bio élelmiszerekre. A gyakorlatban a kereskedelmi vendéglátóhelyek 46%-a használt bio alapanyagokat 2018-ban.

https://magyarmezogazdasag.hu
(Biokultúra 2019/6)