Élen az osztrák biogazdálkodás

Osztrák szomszédunknál jelenleg minden negyedik hektár ökológiai művelés alatt áll. A koronavírus-járvány hetei, hónapjai alatt az osztrák fogyasztók is egyre inkább a megbízható élelmiszerek felé fordultak. 2020 során a háztartások átlagosan 190 eurót költöttek bio élelmiszerekre, mely 33 eurós növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Michael Blass, az osztrák agrármarketing szervezet, az AMA ügyvezetője szerint az elmúlt évben a bio élelmiszerek teljes fogyasztáson belüli részaránya első alkalommal elérte a 10%-ot.

A változás a 2019-es évvel összehasonlítva értékben 23%, mennyiségben pedig 17 százalékos növekedést jelent. Kereslet tekintetében prognosztizálható, hogy a bio tej, bio hús és bio gyümölcs iránti igény tovább növekedik, oly mértékben, mellyel az osztrák termelők jelenleg még nem tudnak lépést tartani, ezért a hiányzó mennyiséget importból kell majd fedezni. Ausztriában az ökológiai művelés alatt álló mezőgazdasági területek aránya öt év távlatában 23%-kal bővült, a bio üzemek száma 18%-kal. 2020 során a teljes mezőgazdasági termőterület mintegy egynegyedét művelték az ökológiai gazdálkodás szabályai szerint.

A kedvező számadatok ellenére azonban az elmúlt két év során az ökológiai gazdálkodásra átállt gazdák száma csökkent, melyet a Bio Austria, az ökológiai gazdálkodókat tömörítő egyesület ügyvezetője, Gertraud Grabmann a támogatási rendszer hiányosságainak tulajdonít, mivel a támogatások biztosítása az osztrák gazdák számára is sok esetben létfontosságú.

Forrás: www.magro.hu
(Biokultúra 2021/4)