Élen járó Hawaii

Hawaii szigetén egy korábbi cukornád ültetvényen, távol a turisták által strandolásra használt partszakaszoktól, agrokémiai vállalatok titkos, mérgező növényvédőszer koktélokkal kísérleteznek génmódosított kukoricafajtákon.

Nemrégiben, több éven át tartó kampányt követően a kísérleti helyszínhez közel lakók megszerezték a jogot arra vonatkozóan, hogy pontos tájékoztatást kapjanak arról, milyen mérgező növényvédő szerekkel permeteztek lakóhelyükhöz közel. Idén, június 13-án Hawaii kormányzója, David Ige mérföldkő jelentőségű törvényjavaslatot írt alá, melynek értelmében Hawaii történelmében először a törvény arra kötelezi az érintett vállalatokat, hogy évi egy alkalommal nyilatkozzanak arról, pontosan mit, hol és mikor permeteztek ki a legmérgezőbbnek számító, ún. korlátozott felhasználású növényvédőszerek közül. Ezeknek legnagyobb csoportját alkotják a gyomirtó szerek, a rovarölők és gombaölők, mely utóbbi a legkisebb kategória. Kauai kukoricaföldjein például az átlaghoz képest 17-szeres mennyiségű korlátozott felhasználású növényvédőszert juttattak ki, írja egy washingtoni tanulmány.

Hawaii a kétezres évek elején globális epicentrumává vált a génmódosított gabonafélékkel folytatott kísérleteknek, amikor a legnagyobb agrokémiai vállalatok, a Monsanto, a DuPont Pioneer, a Syngenta és a Dow Chemical megvásárolták első ottani földterületeiket, melyekről cukornád és ananász termesztők mondtak le az Ázsiából érkező olcsóbb áruk miatt. A génmódosított kukoricák legtöbb fajtáját úgy tervezték, hogy ellenállók legyenek ugyanazen vállalatok növényvédő, rovarölő és gombaölő szereivel szemben.

Hawaii szigetén a kellemes időjárás miatt évi három-négy aratás is lehetséges, szemben az anyakontinensen lehetséges évi egy-két aratással, ez nagymértékben csökkenti a tesztelési időt. A kísérletek eredményei alapján a kiválasztott új törzseket az anyakontinensre küldik, ahol a vállalatok vetőmagot állítanak elő, melyeket azokkal a növényvédőszerekkel együtt értékesítenek a gazdálkodóknak, melyekre a fajták ellenállóképességét kifejlesztették. Továbbá, 2022-re a törvény betiltaná a rovarölő klórpirifoszt is, mely bizonyítottan fejlődési rendellenességet okozott gyerekeknek, több rákos megbetegedést is tulajdonítanak neki. Hawaii az első állam, mely betiltja ezt a vegyi anyagot.

Forrás: www.livescience.com
(Biokultúra 2018/4)