Élet a járvány után: digitális diktatúra vagy zöld újjáépítés?

Az amerikai Ökológiai Fogyasztók Egyesülete (Organic Consumers Association, OCA) internetes oldalán ismét hosszas leírásban értekezik a koronavírus járvány előidézte történelmi jelentőségű változásokról: A járványok a történelem során arra kényszerítik a társadalmakat, hogy szakítsanak múltbéli szokásaikkal és újra tervezzék addigi életüket, addigi világukat.

Az elmúlt, COVID-19 uralta hónapok során a politika, a gazdaság és szociális viselkedésünk megváltozott. Kevésbé nélkülözhetetlenné vált az utazás, kevesebbet fogyasztunk, sokkal jobban összpontosítunk családjainkra. Csökkent az üvegházhatású gázok kibocsátása (áprilisban világszinten 17%-kal), az egészséges, otthon készített ételek iránti kereslet és igény megnőtt, a természet iránti tisztelet, a kölcsönös segítségnyújtás és a társadalmi szolidaritás javult, több figyelmet szentelünk a mezőgazdaságban, az egészségügyben és az élelmiszerellátásban dolgozók sorsának is.

Sajnos a világjárvány egyéb hatásai meglehetősen negatívak, sőt katasztrofálisak: hatalmas fertőzési esetszámok és halálesetek, széles körű szorongás és félelem, szélsőséges politikai polarizáció és gazdasági összeomlás, beleértve a kisvállalkozások hatalmas számú csődjét, 40 millió munkanélkülivel csak például az Egyesült Államokban.

A félelem, a zűrzavar és a mesterséges konszenzusok által vezérelve jelenlegi világunk abba hanyatlik, amit Vandana Shiva és mások „digitális diktatúrának” neveznek. Ezzel egyidejűleg a hiperkapitalista milliárdosok, mint például Bill Gates, Eric Schmidt és társaik (Szilícium-völgy, Google, Facebook, Amazon stb.), továbbá a Big Pharma, a Wall Street, illetve a politikusok és kormányzati tisztviselők által segített és támogatott globális elit a jelenlegi járványhelyzetet és gazdasági válságot arra használja, hogy előre nem felbecsülhető hatalomra és jólétre tegyen szert, továbbá a társadalom egészsége és a biológiai védelem nevében drákói szigort, cenzúrát és ellenőrzést gyakoroljon, melynek célja a demokráciának, a szólásszabadságnak, a kulturális sokféleségnek, az ökológiai biodiverzitásnak és az egyéni szabadság utolsó nyomainak eltüntetése. A „Screen New Deal”, a képernyők forradalma során a jövőben otthonaink már sosem lesznek kizárólagosan személyes tereink, hanem a nagysebességű digitális kapcsolaton keresztül iskolák, orvosi rendelők, edzőtermek, és ha az állam úgy akarja, akár börtönök is.

A jövőben ezek a folyamatok egyre inkább felgyorsulnak. Ez egy olyan jövő, melyben a kiváltságos réteg számára szinte mindent házhoz szállítanak és egyre több alkalommal csak képernyőmegosztással találkozunk másokkal. A jövőben kevesebb tanárra, orvosra és sofőrre lesz szükség. Eltűnik a készpénz és a hitelkártya (a vírus elleni védekezés látszata alatt) és sokkal kevesebb élő művészetben lesz részünk. Ezt a jövőt állítólag az úgynevezett mesterséges intelligencia fogja irányítani, valójában azonban több tíz millió névtelen dolgozó raktárakban, adatközpontokban, tartalom moderáló műhelyekben, lítium bányákban, ipari farmokon, húsfeldolgozó üzemekben, ahol védtelenül maradnak a vírussal és a kizsákmányolással szemben. Ebben a jövőben minden mozdulatunk, minden szavunk, minden kapcsolatunk nyomon követhető, visszavezethető és adathalászható a kormányok és a technológiai óriások példátlan összeesküvése által.

És mi alapján érik el, hogy lemondjunk alapvető jogainkról és az Egyesült Föld hűséges szolgáivá váljunk? A félelem, a tehetetlenség, a megosztottság és a zavarok testreszabásával és kihasználásával politikai köntösben. Az 1918-as spanyolnátha világszerte 50 millió embert ölt meg és 500 milliót fertőzött meg. A jelenlegi COVID-19 járvány is félelmetes, különösen a krónikus betegségekben szenvedő idős emberek, valamint az elhízásban, cukorbetegségben, tüdőbetegségben, asztmában, szívbetegségben, rákban szenvedő emberek milliói számára. A veszélyeztetett népesség körébe tartoznak azok, akik ápolási otthonokban élnek, vagy olyan nagyvárosi területeken, ahol súlyos mértékű a légszennyezettség.

A feladatunk tehát adott. Nemcsak különleges óvintézkedéseket kell tennünk az idősebbek és a kiszolgáltatott csoportok biztonságának megőrzése érdekében, hanem nemzeti szintű összefogást kell kezdeményezni a magasan feldolgozott, egészségtelen ételek, a gyárgazdaságok, a fosszilis tüzelőanyagok és a vegyszer-igényes mezőgazdaság megszüntetése érdekében, melyek közegészségügyi válságot idéztek elő és a tömeges halálesetek tápláló rendszerét jelentik.

A magas cukortartalmú, kémiai ízesítőket, adalékanyagokat, egészségtelen zsírokat és rovarölő szerek maradványait tartalmazó élelmiszerek ellen fel kell venni a küzdelmet, a wellness, a testmozgás, a tiszta levegő, a sok napsütésen alapuló egészséges életmód előmozdítása érdekében.

Szükségünk van egy megújuló, élelmiszerelőállítási, mezőgazdasági és ökológiai helyreállítási rendszerre, amely megtisztítja a levegőt és a vizet, erősíti az emberek immunrendszerét, előidézi a D-vitamin és más alapvető tápanyagok és nyomelemek egészséges szintjét és előmozdítja az egészséges életmódot. Ehhez az átalakuláshoz nem kevesebb szükségeltetik, mint egy politikai forradalom, egy több milliárd dolláros zöld helyreállítási program és egy igazságos gazdaságra való áttérés a következő évtizedekben.

Folyamatosan emlékeztetnünk kell magunkat arra, hogy a COVID-19 az egészséges immunrendszerrel rendelkezők számára kevésbé életveszélyes. Sajnos a jelenlegi járványhelyzet sok áldozatának nem volt lehetősége arra, hogy egészséges, ökológiai ételekkel táplálkozzon, fizikailag erős maradjon, egészséges környezetben éljen és dolgozzon. A tartósan mutálódó koronavírusok, például az influenza biztonságos és hatékony oltásainak kidolgozása rendkívül nehéz, másrészt a mellékhatások, beleértve a sajnos veszélyes mellékhatásokat is, igen gyakoriak.

Nem lehet elégszer ismételni, hogy a COVID-19 és más veszélyes betegségek, például a rák és a szívbetegség elleni egyetlen valódi védekezési lehetőségünk az, hogy egészségi állapotunkat és immunrendszerünket egészséges (organikus és igazi földeken termelt) ételekkel tápláljuk, testmozgással, vitaminok és gyógynövény-kiegészítők alkalmazásával, a friss levegő és a napsütés áldásos hatásaival támogatjuk. Csak úgy léphetünk át egy új világba, ha készen állunk arra, hogy konkrét célokat tűzzünk magunk elé és készen is állunk arra, hogy küzdjünk is érte.

www.organicconsumers.org
(Biokultúra 2020/4-5)