Elismerésben részesült a magyar agrármérnök

Az Egyetem Diplomaátadó Ünnepségén a hazai agro-bio­diver­zitás megőrzéséért végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Gyulai Ferenc, az MTA doktora, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) professor emeritusa, az agro-biodiverzitás történeti forrásainak kutatója és oktatója, itthon és nemzetközileg is kimagasló érdemeket szerzett agrármérnök, környezetvédelmi szakmérnök kapta, az immár hetedik alkalommal odaítélt Jánossy Andor-díjat.

A díjat 2008-ban, Jánossy Andor születésének 100. évfordulóján az Öko-forrás Közhasznú Alapítvány kuratóriuma alapította. A díj átadását a Nemzeti Együttműködési Alap Közösségi Környezet Kollégiuma támogatta.

Érdemes megemlíteni, hogy az „agrobiodiverzitás” fogalmat is Gyulai Ferenc vezette be, még az ezredfordulón. Gyulai munkája igen szerteágazó, majdnem négy évtizede végez archaeobotanikai kutatásokat, az ő nevéhez fűződik az alakor közcélú újrafelfedezése is.

Gyulai méltatásában így ír egyik tanítványa, Pósa Patrícia: „Az ember már a legrégibb idők óta folyamatosan felhasználja a környezetében előforduló növényeket. A gabonafélék megjelenése pedig egy biztos alapot jelentett a különböző kultúrák fejlődése számára. A természetestől eltérő vegetáció és a hozzá kapcsolódó technológia kihatással volt a növényfajok sokféleségének változására: a természetes flórához tartozó fajok diverzitása csökkent, viszont a kultúrfajok diverzitása növekedett. Gyulai Ferenc kutatómunkája számos esetben új megvilágításba helyezi a Kárpát-medencében élt egykori kultúrák életmódját, növénytermesztési szokásait. Jelentős eredményeket ért el a régmúlt gabonáiban rejlő értékek feltárásával, hasznos tudást biztosítva számunkra.

A Kárpát-medencei növényfajok tájfajtáinak felkutatásával és azok bemutatókertbe ültetésével hozzájárult az agrobiodiverzitás megőrzéséhez.”

Forrás: agrarszektor.hu
(Biokultúra 2022/1)