Ellenálló almafajták biotermesztőknek

A Holland Alma Kft. Gyümölcsfaiskola 2008-ban jelentős alma fajtainnovációba kezdett, ami európai nemesítésű almafajták honosítását és termesztésbe vonását célozza. E tevékenység körében az elmúlt kilenc év alatt több, mint hetven új, betegség ellenálló fajtát és fajtajelöltet próbáltak ki hazai ökológiai környezetben, több termesztési körzetben.

Az innovációs tevékenység célja az, hogy új, magas élvezeti értékű, speciális termesztési célokra is megfelelő, nagy terméspotenciállal rendelkező, probléma mentesen termeszthető fajtákkal lássák el a magyar termelőket. Az általuk honosított fajták közül öt, már a nemzeti fajtajegyzékbe is szerepel, sőt a támogatással létesített ültetvényekben ezek prioritást is élveznek.

A fajtákat több termőéven keresztül vizsgálják és csak azok termesztésbe vonását kezdik el, amelyek minden általuk felállított követelménynek megfelelnek. Vizsgálataik szerteágazóak. Tesztültetvényeikben figyelik a fajták alternancia hajlamát, termésérési és tárolási tulajdonságait, metszési beavatkozásokra adott válaszreakcióit, növekedési sajátosságait, ellenálló képességét és számos más paramétert.

Vizsgálataikat és megfigyeléseiket a nyilvánosság előtt végzik. Havonta több alkalommal tartanak különböző bemutatókat, melyeken a termelők testközelből ismerhetik meg a fajtaújdonságukat. Csobádi telephelyükön 2017-ben tíz alkalommal volt tematikus fajtabemutató, de metszési bemutatókat és fajtakóstolókat is tartanak a vegetációs időszakon kívül. A fajtákról felhalmozott ismeret így közvetlenül jut el a termelőkhöz és saját maguk választhatják ki a termeszteni kívánt fajtákat. A faiskola kutatásai egyre inkább nem is fajtákra, hanem fajtajelöltekre irányulnak, hogy a hazai termelők is lépést tudjanak tartani az európai innováció tempójával. Csak azon fajták szaporításába és forgalmazásába kezdenek bele, melyek legalább három termőéven keresztül megfelelnek a teszteken. Tevékenységüknek köszönhetően számos újdonság került köztermesztésbe és kezd megjelenni már az üzletek polcain és a piacokon. Az innovációs folyamatot pedig direkt és indirekt szaktanácsadási tevékenyéggel egészítették ki, valamint a termelők által megtermelt gyümölcspiacra jutásához is segítséget adnak.

A Holland Alma új fajtáit egyre többen termelik ökológiai szemlélet jegyében, még azok közül is, akik régebben konvencionális almatermesztést folytattak. Felismerték ugyanis, hogy az új fajták ellenálló képességére alapozottan, a szerves gombaölő hatóanyagok elhagyása mellett is könnyebb minőségi almát termelni. Ezt a lehetőséget használják fel azok a termelők is, akik már nagyobb ültetvényfelülettel rendelkeznek az új fajtákból. Közülük egyre többen vannak, akik elkezdték a bio termesztésre történő átállási folyamatot.

Nézzük meg melyek is ezek az új almafajták és ezek főbb tulajdonságai, amiket érdemes ismernünk! A hazai fajtaszortimentben 2010-ben elsőként a Luna®, Sirius®, Orion®, Rozela® és Red Ropaz® fajták jelentek meg, melyeket 2014 és 2017 között követett az Allegro®, a Bonita®, a Galiwa®, a Galarina®, a Bay 3341®. A faiskola ezeken kívül sok más régebbi nemesítésű rezisztens fajtát szaporít, de nem hiányoznak kínálatából a nem rezisztens újdonságok sem, mint a Red Jonaprince®, a Jeromine® és már egyéb fajták sem.

A Luna® rendkívül magas termőképességű, korán termőre forduló, varasodásrezisztens és lisztharmat toleráns fajta. A Luna® gyakorlatilag a Golden Reinders rezisztens alternatívájának tekinthető, azzal a különbséggel, hogy alternanciára és perzselődésre való hajlama kisebb annál, valamint a kóstolási vakteszteken rendre jobbnak bizonyult, mint a Golden. Tárolásra való érettségét október első dekádjában éri el. Van tehát a kezünkben egy olyan fajta, ami a mellett, hogy rezisztens, számos tulajdonságában jobb, mint a Golden.

Luna

A sárga fajtasor következő tagja a Sirius®, ami közvetlenül a Luna® előtt szüretelhető, de annál nagyobb méretű gyümölcsöt – jellemzően 80-90 mm – terem. Gyümölcsei egyesével állnak, ritka a csokros kötődés. A gyümölcs jellemzően lédús, íze a Jonagold klónokéra emlékeztet. A Sirius® normál hűtőben márciusig tárolható.

Sirius

Újabb rezisztens sárga fajta, a szintén nagy gyümölcsméretű és magas cukortartalmú Orion®. Ez a fajta a rezisztens tulajdonságai mellett még szárazságtűrő és hidegtűrő képességével is kiemelkedik a többi közül. Mind az Orion, mind pedig a Sirius® triploid fajta, tehát termesztéséhez legalább két együttvirágzó pollenadóra van szükség. Megporzásra megfelelő az új fajták közül a Luna®, a Rozela® és a Red Topaz®, de számos nem rezisztens régebbi fajta is porozza őket. A Holland alma sárga rezisztens újdonságait a legnagyobb hazai bio bébiétel gyártó is bevizsgálta beltartalmi szempontból és a vizsgálatok szerint a fajták felülmúlják a hagyományosan használt Golden fajtát.

Orion

A piros rezisztens újdonságok közül elsőként a Rozela® és a Red Topaz® jelentek meg. A Rozela® szeptember középső és második dekádjában érik. Élénkpiros fedőszíne ekkorra a 70-80%-ot éri el. Gyümölcsmérete jellemzően 70-85 mm között alakul. A gyümölcs rendívül lédús és egyedi ízű, a Nébih 2017. év eleji kóstolójának abszolút győztese lett. Koronája könnyen alakítható, metszésre adott válaszreakciói kiszámíthatóak. A fajta termesztésénél – különösen mészhiányos, savanyú talajokon – fokozottan ügyelni kell a megfelelő kalcium ellátottságra, különben az alma foltosodhat és tárolási tulajdonságai is romlanak.

Rozela

A Red Topaz® az alap Topaz® fajta intenzívebben színeződő színmutánsa. Ezt a fajtát különösebben nem kell bemutatni azoknak, akik az alap Topaz ®fajtát ismerik. Kiváló tulajdonságai miatt ez a fajta Nyugat Európa bio almatermesztésének a gerince. Október elején körpirosan szüretelhető. Gyümölcse magasabb savtartalmú, aromás ízű és jól tárolható.

Red Topaz

A piros fedőszínű rezisztens sorozat két legfrissebb hazai tagja az Allegro® és a Bonita®, melyek mindketten érdekes és értékes tulajdonságokkal rendelkeznek, de érési időben meglehetősen távol állnak egymástól.

Allegro

Az Allegro® fajtát a kísérletező kedvű faiskolában csak „rezisztens júliusi Gála”-ként aposztrofálják. Ellenálló képessége mind varasodással, mind lisztharmattal szemben tökéletes. A fajta növekedési erélye gyenge közepes, tehát sűrűbb térállásban is telepíthető a megszokottnál bármilyen alanyfajtán. Nagyon korán fordul termőre és rendszeresen terem. Értékes tulajdonsága, hogy július közepén terem, ezáltal nagyon jó piacbevezető fajta, széthúzható vele a szüreti munkacsúcs. Íze a Gáláéval vetekszik, de azzal ellentétben nem hullik, nem reped, nagyon gyorsan és jól színeződik, egy menetben szüretelhető. Ezen kívül még tárolási tulajdonságai is kiválóak. Egy olyan nyári fajtáról van szó, amely húskeménysége a téli fajtákéval vetekszik.

A Bonita® tűzpiros gyümölcsei október 5-15. között érnek. A gyümölcsök már szeptember közepén körpirosak és egyedi alakúak, oldalnézetből szinte szögletesnek mondhatóak. Nagyon ritka a fajtánál a csokros kötődés, a gyümölcsök szinte egyesével állnak, mintha kézzel akasztgatták volna őket a fára. E miatt a gyümölcsmérete rendkívül homogén, jellemzően 80 mm körüliek. A Bonita® már fajtajelölt korában (I-406) tesztelés alatt állt a Holland Almánál. 2016-ban Bonita Nap keretén belül volt az európai bemutatkozása Bolzanóban. Biztos, hogy az európai fajtahasználat egyik meghatározó fajtája lesz egy évtizeden belül. A fajta szaporítását és forgalmazását a Holland Alma Kft 2017-ben kezdte meg. Hasonlóan a cikkben szereplő összes fajtához a magyarországi szaporítás és forgalmazás joga kizárólag a Holland Alma Kft.-nél van.

Galiwa® nevű fajtát szeptemberi Gálaként emlegetik, ízében és megjelenésében valóban arra is hasonlít, de az érzékeny Gálához képest ez a fajta tökéletesen varasodás és lisztharmat rezisztens. Fája szinte magától törekszik a sudaras orsókorona nevelésére, alakító és fenntartó metszése nagyon egyszerű, koronája rendkívül jó megújuló képességű. A Galiwa® 75-85 mm-es gyümölcsei nem színeződnek egyszerre, így a fajta többmenetes szedést igényel. A gyümölcs a lédús, édes-savas alma kedvelőinek favoritja lehet.

Galiwa

A Galarina® a Bonitával egy időben október elején érő fajta, mely a Florina és a Gala keresztezéséből származik. A Florinától rezisztenciát, míg a Gálától jó ízhatást örökölt. A Florina javított utódjaként tekinthetünk erre a fajtára, mely annál jobb ízű, termékenyebb, jobban színeződik és alternancia hajlama is mérsékeltebb. Tárolási tulajdonságaiban a Florinára hasonlít.

Galarina

A 2018-as év újdonsága lesz a Bay 3341®-es fajtajelölt, ami várhatóan akkor is kap majd kereskedelmi nevet. Ez a fajta nem csak kívülről tökéletesen élénkpiros, hanem a hússzíne is az. Huszonhét fajtajelölt közül ez bizonyult a legjobbnak, ízét, ellenálló képességét és terméshozási tulajdonságait tekintve.

Bay 3341

De a kísérletező kedvű faiskolában nem csak rezisztens fajtákat találunk, hanem a megszokott fajtákat is szaporítják, tehát kereshetjük náluk a Goldent, az Idaredet, Red Idaredet a Gála és Jonagold klónokat, Jeromine-t, valamint számos más almafajtát és egyéb más gyümölcsfajokat is.

Az almafajták mellett például kizárólagos joggal szaporítják a Topend Plusz® és a Jofela® szilvafajtákat, de e mellett a „Top”-szilva sorozat többi tagját is, melyek számot tarthatnak a biotermelők érdeklődésére is.

Holland Alma Kft.
(Biokultúra 2018/1-2)