Első magyar tulajdonú akkreditált vetőmag laboratórium

A Lajtamag Kft. 30 éves múltra tekint vissza, 1991-ben Seiwerth Gábor és Kettinger Gyula alapította. Immáron harmadik generációs családi vállalkozásként három generáció szakmai tudását és tapasztalatát őrzik és büszkén viszik tovább.

Rövid cégtörténet

Fehér mustár virágzata

Fehér mustár virágzata

Mosonudvari (központi) telephelyünkön 1995-ben épült fel a vetőmagüzem. 2004-ben a folyamatosan bővülő termékpalettánk és növekvő raktározási és területigényünk miatt a Rózsa Ferenc Tsz., majd 2015-ben a Püski Búzakalász Tsz. megvásárlásával sikerült bővíteni kapacitásainkat.

Szakmailag teljesen elhivatott tulajdonosként az elmúlt 15 évben új építésű raktárakat húztunk fel, jelentősen bővítettük a tisztítókapacitásokat, a vetőmagtisztítás eszközrendszerét is folyamatosan fejlesztjük, ennek köszönhetően cégcsoportunk egy rendkívül korszerű, magas technológiai színvonalú vetőmagüzemmel rendelkezik. A mosonudvari vetőmagüzem jelenleg több, mint 10.000 négyzetméter sík tárolótérrel rendelkezik, a vetőmagüzemben, illetve annak raktáraiban egy egyedülálló RFID-s raktár-nyilvántartó rendszer működik.

A Lajtamag cégcsoport Mosonudvar mellett Héderváron és Püskin is rendelkezik telephellyel. A két szigetközi bázison alapanyag előállítás, tárolás és előzetes tisztítás zajlik. A termeltetési tevékenység folyamatos bővülése a tisztítási és raktári kapacitások szűkösségéhez vezetett. Püskin nyolc speciális vetőmag elhelyezésre alkalmas tároló-kondicionáló siló került letelepítésre, illetve 25 t/h teljesítményű szárító-tisztító egység épült. A silók egyedi megoldást kínálnak a vetőmagok speciális, kíméletes szárítására, tárolására.

A termelés, a termeltetés és vetőmag előállítás mellett a cégcsoport jelentős eredményeket mondhat magáénak a K+F területeken is. Három éves kutatási programok futottak durum búza és szója témákban, amelyeknek célja a korszerű hazai termesztéstechnológiák kidolgozása volt. Rendelkezünk saját nemesítésű olajretek (Anna), fehér mustár (Marci, Éva) és mézontófű (Liza) fajtákkal. Fajtafenntartóként kezeljük az óvári nemesítésű Eride lucerna és Lippói lóbab fajtákat is. Jelenleg egy három éves program keretein belül kender nemesítéssel foglalkozunk, valamint egy mesterséges intelligenciával működő vetőmagvizsgáló gépet is fejlesztünk.

Mézontófű virágzata

Mézontófű virágzata

Vetőmag termeltetés és forgalmazás

Évente 8 000-10 000 hektáron vetőmag céltermeltetést folytatunk. A Lajtamag cégcsoportnak országosan termelő gazdálkodók száma éves szinten meghaladja a négyszázat. A céltermeltetési portfólióban elsősorban aprómagok, különböző bükkönyök, bíborhere, vöröshere, lucerna, olajretek, mustár, mézontófű szerepelnek, illetve nagy területen folyik kalászos és szója vetőmag céltermeltetés is. A kalászos vetőmagvak elsősorban belföldre, míg az aprómagvak esetén a múltban megszokott döntően export célú forgalmazás mellett jelenleg jelentős a hazai zöldtrágya keverék értékesítés is.

Emellett püski telephelyünkön terményátvétellel (árpa, búza, durumbúza, kukorica, cirok) foglalkozunk, napi árakon.

Olajretek virágzata

Olajretek virágzata

Ökológiai vetőmagvak előállítása

A Lajtamag Kft. elsősorban külföldi vevő igények miatt már több mint 10 éve rendelkezik feldolgozó és kereskedő üzemként a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. által kiállított tanúsítvánnyal ökológiai gazdálkodásból származó vetőmag előállítására és/vagy forgalmazására. Az általunk fémzárolt öko vetőmagvak hatósági címkéjének megjegyzés rovatában szerepel az HU-ÖKO-01 megjegyzés (1. táblázat).

1. táblázat | Öko vetőmag fémzárolás az elmút 10 évben (kg)

1. táblázat | Öko vetőmag fémzárolás az elmút 10 évben (kg)

Elsősorban német, de osztrák és olasz vevőink voltak az elmúlt évtizedben. Az érdeklődés folyamatos, sajnos nehezen tudjuk kielégíteni az igényeket, ezért nagyon várjuk vetőmag termeltetésre a hazai bio minősítéssel rendelkező vállalkozó termelőket! Annál is inkább, mert folyamatosan nőnek a hazai igények is a bio minősítésű vetőmagvak iránt az új EU-s támogatási ciklusban. Az elmúlt években az egyik tulajdonosunk táblái nyertek el bio minősítést, azonban a fokozódó kereslet miatt a Lajtamag Kft. is tervezi több táblájának öko minősítését is. Termeltetés során a bio facélia fordult elő túlnyomó részben, de termeltettünk olajretek, fehér mustár, homoki zab és rozs öko vetőmagot is (2. táblázat).

2. táblázat | Öko vetőmag előállítás az elmúlt 10 évben

2. táblázat | Öko vetőmag előállítás az elmúlt 10 évben

Laboratórium

Kukorica tisztaságvizsgálat

Kukorica tisztaságvizsgálat

Míg cégünk alapítása évében még egy családi ház alagsorában rendeztük be első laborhelységünket, a harmincadik évfordulónkra modernizált jól felszerelt laboratóriumunk idén ősszel elnyerte az akkreditált státuszt.

Ami azt jelenti, hogy az MSZ EN ISO/IEC 17025:2018 szabványnak megfelelő működésünket a Nemzeti Akkreditáló Hatóság elismerte. A szigorú külső és belső ellenőrzéseknek és eljárásoknak köszönhetően az eredmények pontosak és összehasonlíthatók.

A Lajtamag Kft. akkreditált vetőmagvizsgáló laboratóriuma a nemzeti jogszabályaink felhatalmazásával hamarosan átruházott jogkörben végzett vetőmagvizsgálatra is jogosult lesz a NÉBIH engedélye alapján.

Büszkék vagyunk arra, hogy Magyarországon első magyar tulajdonban lévő családi vállalkozásként lehetőséget tudunk biztosítani partnereinknek az általuk beküldött vetőmagminták hivatalos vetőmagvizsgálatára. Az átruházott jogkörben végzett vizsgálatok eredményeit a vetőmagminősítő hatóság (NÉBIH, kormányhivatal) elfogadottnak fogja tekinteni és ezek alapján állítja majd ki a hivatalos vetőmagminősítő bizonyítványt.

Amit a megrendelőinknek garantálunk a hozzánk postán, vagy személyesen eljuttatott hiteles, hivatalos, vagy magánmintával kapcsolatban:

  • a minta beérkezését követően 24 órán belül a tisztaságvizsgálat megtörténik, illetve
  • a csírázóképességi vizsgálat (továbbá egyéb vizsgálatok) elkezdődnek, továbbá
  • a fémzárolt vetőmag tételek vizsgálati eredményeit haladéktalanul a NÉBIH felé továbbítjuk, hogy a vetőmag termékük minél hamarabb forgalomba kerülhessen,
  • a beküldött vetőmag minták eredményeiről vizsgálati jegyzőkönyvet adunk ki, amely jegyzőkönyv adatai vitás esetekben is felhasználhatóak.
Szűrőpapírban csíráztatott vetőmagvak

Szűrőpapírban csíráztatott vetőmagvak

Seiwerth Anna – Prán Lászlóné –
Dr. Aranyi Nikolett Réka – Benke Zoltán
(Biokultúra 2023/1)