Enni vagy nem enni?

A nagy élelmiszergyártó multinacionális vállalatok, az úgynevezett Big Food cégek növénytermesztési gyakorlata közismerten veszélyes a víz- és levegőszennyezés, talajerózió szempontjából; a talaj termőképességének csökkenését, a beporzást végző populációk pusztulását, a biológiai sokféleség csökkenését, szennyezett élelmiszereket, csökkenő vízkészleteket, az éghajlat destabilizálódását idézi elő, összességében rombolja az emberek egészségét is.

Világviszonylatban az Egyesült Államok költi a legtöbb pénzt egészségügyre. Ugyanakkor az amerikai társadalom egészsége tovább romlik, köszönhetően a mintegy 84 000 ipari és mezőgazdasági vegyi anyagnak és az egyoldalú, egészségtelen táplálkozásnak. Még az amerikai kormány is elismeri, hogy az amerikai felnőtt lakosság mintegy felének, 117 millió embernek van egy vagy több, egyébként megelőzhető olyan krónikus betegsége, mely a rossz táplálkozási szokásoknak tulajdonítható.

Egy, a The Guardian hasábjain megjelent cikk szerint az amerikai lakosok 85%-a egyáltalán nem fogyasztja a legfontosabb vitaminok és ásványi anyagok ajánlott mennyiségét sem, mely a megfelelő fizikai és mentális egészség biztosításáért felelős. Mivel azonban a fogyasztók világszerte egyre tudatosabbak a génmódosított növények és a mérgező vegyszerek, növényvédőszerek káros hatásaival kapcsolatban, mára egyre többen utasítják el ezeket az élelmiszereket. A globális ökológiai szektor egyértelműen növekvőben van. Kutatások is kimutatták, hogy az egészséges, mikróbákban gazdag, tiszta talajban termett, teljesértékű, friss ökológiai élelmiszerek C és E vitamin, polifenol és antioxidáns tartalma jelentős mértékben magasabb, kiváltképp a forgatás nélküli, regeneratív ökológiai talajművelési rendszerekben. Ez azért is fontos, mert az antioxidánsok magasabb szintje csökkenti a krónikus betegségek számát, a szívinfarktus, agyvérzés és a rák egyes fajtáinak kockázatát.

www.organicconsumers.org
(Biokultúra 2018/3)