„Ételed legyen orvosságod”

Az úgynevezett „modern”, ipari körülmények között működő, nagy mennyiségű vegyszert használó gazdaságokból származó élelmiszerek melegágyai a krónikus, nehezen diagnosztizálható és nehezen kezelhető egészségügyi problémáknak gyerekek és felnőttek esetében egyaránt, áll Michelle Pero és Vincanne Adams „Mitől betegszenek meg gyermekeink?” című könyvében. A könyv az ételeinkben jelen lévő méreganyagok, peszticidek, hormonok és antibiotikumok gyermekekre gyakorolt hatását vizsgálja, akik számtalan olyan egészségügyi problémától szenvednek, melyek gyakran a károsodott bélrendszerrel és a túlterhelt immunrendszerrel kapcsolatosak.

A feldolgozott élelmiszerekből, iparilag előállított húsból és tejből álló nyugati étrenden élő gyermekek olyan új, krónikus egészségi problémákkal küzdenek, amelyek egyszerűen nem léteztek néhány évtizeddel ezelőtt, mondják a könyv szerzői. Például az Egyesült Államokban számos krónikus betegség kialakulása figyelhető meg a gyermekekben, beleértve az ételallergiákat és az ételérzékenységet, az asztmát, az ekcémát, az irritábilis bél szindrómát (IBS), a Crohn-betegséget, a cöliákiát, refluxot, az autizmust, a figyelemhiányos, hiperaktivitási (ADHD) és egyéb mentális rendellenességeket. Napjainkban 13 amerikai gyermek közül egynek komoly ételallergiája van, ez az elmúlt két évtized során 50%-os növekedést jelent.

Ami az okokat illeti, a szerzők azt állítják, hogy az ipari élelmiszerek és a toxinok a fő bűnösök. A szénhidrátban, cukorban és üres kalóriákban gazdag, feldolgozott ételek fogyasztása az első, de nem a legfőbb probléma. A legnagyobb veszélyt az olyan élelmiszerek jelentik, amelyek tele vannak peszticidekkel, hormonokkal és antibiotikumokkal. Rámutatnak arra, hogy amit a biotechnológiai ipar az élelmiszertermelés „fejlődésének” tart, az a megelőző generációkhoz képest sokkal több vegyi anyag bevitelének teszi ki gyermekeinket. Ezzel párhuzamosan a könyv az ún. ökológiai orvosságok, vagyis a tiszta, egészséges élelmiszerek hatását is bemutatja, amint azt az ázsiai orvoslásból is ismerünk: az élelmiszer lehet méreg, de lehet orvosság is.

https://curia.europa.eu
(Biokultúra 2018/3)